De zoete aardappeloogst van dit jaar in de Duitse deelstaat Nedersaksen werd twee weken geleden afgesloten met gemengde resultaten. "Vooral voor de bewortelde stekken was het een moeilijk jaar. Over het geheel genomen ligt de oogst ongeveer 20% onder het niveau van vorig jaar", meldt Ernst Lütje van het bedrijf Gaus-Lütje in Wasbüttel. Hij teelt voornamelijk de twee rassen Bellevue en Orléans op een totale areaal van 4 ha en heeft dit jaar de zesde oogst op zijn bedrijf binnengehaald.
Gaus-Lütje levert nog steeds oude oogst aan zijn klanten, maar de eerste nieuw geoogste knollen zullen binnenkort hun weg naar de winkels vinden. "De opslag was de eerste jaren moeilijk, maar de laatste twee jaar kunnen we 12 maanden per jaar zoete aardappelen leveren. Wat de afzet betreft, is de eerste hype nu voorbij en hebben we nu een stabiele groep afnemers gevonden die bestaat uit supermarkten in de regio Hannover, Braunschweig, Wolfsburg."
Daarnaast is het innovatieve bedrijf ook van plan om tijdens de Green Week in Berlijn in januari 2024 een online winkel voor particuliere kopers te lanceren. "Hier zullen we niet alleen verse consumptie- en zoete aardappelen aanbieden, maar ook de chips van zoete aardappel die we al enkele jaren produceren in nauwe samenwerking met een regionale start-up."
De vraag naar zoete aardappelen is relatief hoog aan het begin van het nieuwe seizoen in de herfst tot laat in de lente. Door vakanties en hitte is de vraag iets lager tijdens de zomermaanden.
Zoete aardappel als aanvulling op de portfolio
Ook aan de telerskant is de belangstelling voor de teelt van zoete aardappel de laatste jaren enorm toegenomen. Lütje: "Er zijn nieuwkomers, ook in onze regio, maar velen haken na een of twee jaar weer af. Wat dat betreft wordt het kaf van het koren gescheiden. Er is waardering in de handel, maar de bomen groeien niet tot in de hemel." Logistiek is ook een doorslaggevende factor. "In dit opzicht hebben we het geluk dat de meeste van onze retailklanten rechtstreeks naar ons toe komen en dat we hen zowel zoete aardappelen als consumptieaardappelen kunnen leveren. In dit opzicht hebben zoete aardappelen zich vooral gevestigd als aanvulling op onze portfolio."
Ernst Lütje bezig met de nazorg van zijn zoete aardappelen.
Rendementsverhoging en belasting
Na jaren sleutelen is de teler erin geslaagd om regionale zoete aardappelen te telen zonder chemische gewasbeschermings-middelen. Lütje: "Ook de onkruidbestrijding hebben we inmiddels goed onder controle. Toch komt er bij de teelt van zoete aardappelen nog veel handwerk kijken. Ik zie nog ruimte voor verbetering door de hoeveelheid werk te verminderen en tegelijkertijd de opbrengst te verhogen. Dat zijn volgens mij de twee hefbomen die er zijn in de zoete aardappelteelt."
Lütje wijst in dit verband ook op de belasting bij het verkooppunt. "De zoete aardappel wordt, in tegenstelling tot de consumptieaardappel, niet beschouwd als een basisvoedingsmiddel en wordt daarom belast met 19% in plaats van 7%. Dit maakt het product niet alleen aanzienlijk duurder voor de consument, maar zorgt er ook voor dat er onderweg veel geld verloren gaat vanuit het oogpunt van de teler. Voor de rest zijn de prijzen de afgelopen jaren relatief stabiel gebleven."
Voor meer informatie:
Ernst Lütje
Gaus-Lütje GbR
Haaslop 1
D-38553 Wasbüttel, Duitsland
Tel: +49 (0) 5374 3504
[email protected]
www.gaus-luetje.de