Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

Nu het winterweer het noordelijk halfrond nadert, verandert de vraag naar limes mee. In Nederland herleefde de markt voor lime medio oktober na een moeilijke septembermaand, dankzij lagere exportvolumes en een robuuste lokale markt in Brazilië. In Duitsland is de vraag naar lime het hele jaar door stabiel gebleven, met een lichte prijsstijging, voornamelijk dankzij Braziliaanse limes. De Britse markt voor limes blijft "in evenwicht", waarbij Brazilië het aanbod domineert als gevolg van hogere prijzen in de VS, terwijl andere bronnen te maken hebben met vertragingen. In Italië herstelden de prijzen van limes zich na een dip in de zomer, met leveranciers uit verschillende landen en een opkomend nicheproduct uit Sicilië. Zuid-Afrika heeft momenteel te maken met hoge prijzen voor limes, omdat dit het laagste punt is in het binnenlandse teeltseizoen. In Noord-Amerika heeft de aanvoer van limes uit Mexico te maken met inconsistenties, wat leidt tot diversificatie in de inkoop, terwijl er tot de lente stevige prijzen worden verwacht. Brazilië rapporteert een goed jaar voor limes, met stabiele kosten en verwachtingen van een verminderde fruitaanvoer tot maart. In Colombia zit de teelt van limes in de lift, met de nadruk op prijs- en leveringszekerheid, biologische limes en de foodservice sector.

Nederland: Limesmarkt vanaf medio oktober aangetrokken
"Na een moeizame septembermaand met een nog te groot limes-aanbod voor de tijd van het jaar en daardoor lage prijzen, zijn medio oktober, door lagere exportvolumes, mede veroorzaakt door de goede lokale markt in Brazilië, de prijzen in Europa weer aangetrokken", aldus een Hollandse importeur. "De nieuwe oogst begint begin november en de verwachting is dat er genoeg limes beschikbaar zullen zijn. Zolang de exportvolumes de komende wintermaanden onder controle blijven, verwachten wij een stabiele markt."

Duitsland: Stabiele vraag naar limes
De vraag naar limes is traditioneel hoger in de zomer, omdat het product dan veel wordt gebruikt voor cocktails enz. De vraag naar limes is momenteel ook erg stabiel. Over het hele jaar is de vraag redelijk stabiel en vergelijkbaar met voorgaande jaren. De prijzen zijn onlangs licht gestegen. Op dit moment worden er vooral Braziliaanse limes uit Tahiti verhandeld, het Spaanse seizoen is al een paar weken voorbij en duurt slechts 2-3 maanden. Door de kortere transportroutes zijn de logistieke kosten voor Spaanse limes lager, maar de arbeidskosten zijn aanzienlijk hoger vergeleken met Latijns-Amerika, zodat de prijsverschillen minimaal zijn.

Wat het stijgende importvolume in de afgelopen jaren betreft, lijken limes steeds populairder te worden in Duitsland, hoewel ze in de statistieken vaak samen met citroenen voorkomen. Bijgevolg is het moeilijk om de exacte import- en verkoopvolumes te kwantificeren. Importeurs bevestigen unaniem dat limes zich vooral als zomerartikel hebben gevestigd en niet zelden in plaats van een citroen worden genomen.

VK: Limesmarkt "fijn in balans"
De markt voor limes is nooit stabiel en op dit moment zijn de Europese en Britse markten voor aanvoer afhankelijk van Brazilië, omdat de Midden-Amerikaanse landen dit seizoen erg weinig hebben geleverd.

"De reden dat er heel weinig uit andere landen komt, zijn de hogere prijzen in de VS - met heel weinig risico en een doorvoer van drie dagen heeft het gewoon geen zin om naar Europa te verschepen. Hierdoor blijft Brazilië op dit moment de dominante speler in Europa," aldus een Britse importeur.

Europees fruit is al vervoerd met Spanje als grootste volume, de Vietnamese aanvoer is stabiel, maar duur en het seizoen van Peru is vertraagd door El Niño en is nog maar net begonnen, 8 weken later dan normaal.

De markt is zeer evenwichtig - naarmate de volumes uit Brazilië afnemen, daalt ook de consumptie naarmate we meer herfstachtig weer krijgen. De prijzen pieken op dit moment door lage volumes van grote maten en een licht onderaanbod door een paar lage exportweken in combinatie met logistieke tegenslagen.

"Persoonlijk zie ik dit als iets dat snel kan veranderen - er is slechts een overaanbod van 10% nodig om de dingen de verkeerde kant op te sturen, aangezien de consumptie zijn natuurlijke daling in november voortzet, waarna december een seizoensgebonden toename van de consumptie zal zien. Het probleem aan beide kanten (exporteur en importeur) is dat er te veel spelers zijn en speculatie gevaarlijk is."

Aan de exportkant zijn de telers getroffen door regen en hebben ze ook een behoorlijke lokale markt en in combinatie met de hoge handelsprijzen in Europa is hun begrijpelijke reactie om hoge prijzen te verwachten. Aan de importkant daalt de consumptie en neemt het risico op hoge MG-prijzen toe, samen met waarschijnlijke kwaliteitsproblemen bij aankomst.

Het gevaar bestaat dat de markt geconfronteerd wordt met een herhaling van vorig jaar, toen de telers de prijzen te lang te hoog hielden en de markt als gevolg daarvan volledig instortte, wat leidde tot veel spanning en aanzienlijke verliezen (wie dat verlies zou nemen, was de strijd).

De inschatting wanneer de prijzen aan de bron moeten dalen en wanneer de markt een probleem zal hebben, is de grote gok in de limessector.

Italië: Prijzen limes herstellen na dip in zomer
Volgens een groothandelaar in Noord-Italië is de gemiddelde consumptie van limes in de loop der jaren gestegen, maar zijn de prijzen niet altijd hoog geweest. "Na een zomer die beter had gekund, heeft de markt voor limes zich hersteld: van 5-6 euro naar 9-10 euro voor het Braziliaanse product. Over het algemeen is er echter niet zoveel beschikbaar. Het product komt voornamelijk uit Brazilië, gevolgd door Colombia (een verrassend goede teler) en Mexico. Speciale vermelding verdient het meer nicheproduct uit Sicilië, waarvan de kwaliteit aanzienlijk is verbeterd in vergelijking met voorgaande jaren en dat op gelijke voet staat met de Braziliaanse prijzen. Spanje kwam in september en oktober ook op de markt met lokale producten: ook hier is de kwaliteit verbeterd."

Een handelaar in tropisch fruit uit Midden-Italië voegt hieraan toe: "De hoeveelheden uit Brazilië zijn laag vanwege de zware regenval en de Xanthomonas citri infectie. Deze plaag heeft geleid tot de sluiting van veel pakstations in Brazilië, omdat de Europese ingangscontroles erg streng zijn en containers van minder voorzichtige exporteurs vaak zijn geweigerd. Er komt bijna niets aan uit Mexico, omdat de Amerikaanse markt nog steeds erg sterk is en een prijs betaalt die in Europa niet houdbaar wordt geacht. Er komen ook kleine hoeveelheden binnen uit Honduras, Peru en Guatemala, maar deze landen zijn geen ervaren exporteurs en de kwaliteit laat bijna altijd te wensen over."

Zuid-Afrika: Prijzen momenteel torenhoog voor limes
Limes zijn momenteel erg duur (een koper gebruikte een scheldwoord om de prijzen te beschrijven) omdat dit traditioneel het laagste punt is in het binnenlandse teeltseizoen. Er zijn een handvol telers van limes in Mpumalanga en Western Cape met beperkte hoeveelheden op dit moment.

Geïmporteerde limes uit Brazilië vullen de binnenlandse teelt aan om aan de vraag van de retail en de groothandel te voldoen.

"Er is altijd vraag naar limes en daarom hebben we ze het hele jaar door," zegt een retailinkoper. "We proberen het bij lokaal te houden totdat we het niet meer kunnen. Het is een kleine lijn, maar we moeten het hebben."

Volgens de dagelijkse prijslijst van de versmarkt in Johannesburg worden limes in trays van 4,5 kg verkocht voor gemiddeld R50 (2,5 euro) per kg, terwijl limes in trays van 1 kg R25 (1,25 euro) per kg kosten en in zakken van 3 kg gaat het naar R8 per kg.

De grootste uitdagingen deze tijd van het jaar zijn de grootte en de kleur, zegt een inkoper van limes. "Nu we warmere temperaturen krijgen, worden de limes veel geler en niet meer zo limoengroen als ze zouden moeten zijn, dus we vechten om limes te krijgen binnen de specificaties van de retailhandel." Limes die te geel zijn, gaan naar de sap- en verwerkingsindustrie.

"Economisch is het krap, maar de trouwe consument is waarschijnlijk nog steeds in staat om limes te kopen," merkt een limesimporteur op.

Noord-Amerika: Stevige prijzen voor limes verwacht tot het voorjaar
De aanvoer van limes uit Mexico blijft wisselvallig door het weer en andere omstandigheden, waaronder verouderende bomen, ziekteproblemen in boomgaarden en droogte. Dat betekent dat de grootte en bloei van de vruchten een probleem blijft.

Op hun beurt zijn sommige grote retailers bezig met het verplaatsen of diversifiëren van hun aanvoerregio's om meer aanvoer uit landen zoals Colombia op te nemen. Colombia biedt een consistente aanvoer van limes, hoewel de interne markten in zowel Colombia als Peru ook erg goed zijn. Vanuit Peru is er een probleem met de grootte van de vruchten, met veel 230, 250 en 200 vruchten, maar voorbij de 200 is het moeilijker.

Vraag en aanbod zijn echter in evenwicht, zelfs met een iets zachtere vraag, vooral in de foodservice. De vraag is echter groter dan het aanbod van het grotere fruit en dat zal naar verwachting de komende 90 tot 120 dagen zo blijven.

De prijzen zijn steviger dan vorig jaar en schommelen rond $6-$7/kist en men verwacht dat dit zo zal blijven, vooral voor het middelgrote en grote fruit, tot de lente.

Brazilië: Een goed jaar voor limes
De kosten voor limes zijn stabiel in de grootste teeltregio, de regio São Paulo, die verantwoordelijk is voor 60-70% van de Braziliaanse limes. Vorige week verzond Brazilië 50/60 containers. In de meest recente week 44 stuurde Brazilië 100 containers naar Europa. De verkoopprijs lag rond de €9-€11 per doos voor een doos van 4,5 kg. Een exporteur zei: "2023 is een goed jaar geweest voor limes in termen van prijzen en kwaliteit, maar niet zo goed als 2022. We verwachten iets minder fruit vanaf nu tot maart, wanneer we de piek van het seizoen weer bereiken."

Colombia: Verbeterde teelt van limes
Telers in Colombia zetten grote stappen om retailers te bevoorraden door bij het ontwerpen van hun jaarprogramma's gebruik te maken van meerdere origines. Er is ook een verschuivende focus op het uitbreiden van de teelt op het veld en de verpakking, met een extra focus op de biologische en "juicing" limes sectoren voor de foodservice. Eén teler zei dat zijn bedrijf toekomstige groei ziet in beide subsectoren.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt aardbeien