Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pools perenareaal +11%

Ondanks de groei van de teelt in Polen in de afgelopen jaren is het areaal en de teelt in de afgelopen tien jaar aanzienlijk gedaald. Volgens Emilia Lewandowska, office manager bij de Poolse fruitexporteur Fruit-Group, diversifiëren meer appeltelers en kiezen ze voor peren als alternatief gewas.

"Volgens de gegevens waarover we beschikken, worden de Poolse peren momenteel geteeld op 7500 hectare land. In de afgelopen drie jaar is dat areaal met 11 procent gegroeid. Als we verder in het verleden duiken, zien we dat het areaal voor peren zo'n tien jaar geleden een stuk groter was, zo'n 40 procent meer dan het huidige areaal. Peren zijn erg veeleisend in de teelt en telers werden niet bepaald aangemoedigd om ze te blijven telen. Op dit moment is de situatie veranderd. De appelteelt staat er slecht voor en daarom zijn de telers begonnen met het diversifiëren van hun teelt en kiezen ze voor peren. In onze groep telers hebben we de afgelopen twee jaar een groei van 30 procent opgemerkt als het gaat om het areaal dat bestemd is voor de perenteelt."

De vraag naar zowel appelen als peren is behoorlijk goed, vooral op de lokale markt, stelt Lewandowska. "Het seizoen 2023/2024 heeft een hoge vraag naar zowel peren als appelen, meteen vanaf het begin van het seizoen. Wat onze groep betreft, gaat 95 procent van de perenteelt naar de binnenlandse markt. Sinds september hebben we veel werk in de perensector. Wat onze productie betreft, merken we dat de kwaliteit elk jaar beter wordt. We telen vooral Conference-peren, met als tweede variëteit Lucas, dan Paten, Clapp's Favourite."

Niet iedereen kan zomaar overstappen op de perenteelt, benadrukt Lewandowska. De uitdagingen die bij dit product komen kijken zijn compleet anders dan bij de appelteelt: "Peren hebben een goede bodem nodig en het is belangrijk om het land te lokaliseren. Daarom is het niet zo eenvoudig om de teelt te veranderen naar meer peren. Wat ziekten betreft, is het grootste probleem de Pseudomonas Syringae-bacterie. Lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid zijn gunstig voor deze bacterie. Dit alles maakt de teelt van peren moeilijk voor degenen die er niet bekend mee zijn. Wij hopen dat onze perenverkoop zal groeien ten opzichte van vorig seizoen. Een stijging van 7 procent zou ons als bedrijf tevreden stellen," besluit ze.

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
[email protected]
www.fruitgroup.pl