Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opkrabbelende Egyptische aardbeiensector heeft nog steeds last van stijgende kosten

Nu de eerste oogst van aardbeien in Egypte snel nadert, tonen telers zich optimistisch, al verwachten ze ook een aantal complicaties. Abdullah Elrehiewy, CEO van Royal Foods, doet verslag over het voorseizoen.

Weer en fytosanitaire omstandigheden
Het weer was een boosdoener vorig jaar in Egypte. Temperatuur-schommelingen en een over het algemeen warmer klimaat waren er de oorzaak van dat de groei van het gewas niet altijd van een leien dakje liep en dat teeltkosten fors stegen. De situatie lijkt echter te zijn verbeterd voor 2023-2024. "De weersomstandigheden zijn dit jaar beter", zegt Elrehiewy. "We mogen niet vergeten dat aardbeien in uitzonderlijke omstandigheden in Egypte worden geteeld, in een subtropisch woestijnklimaat met minder dan 50 mm regen per jaar. De teelt is te danken aan de Nijl. De aardbeien groeien in vruchtbare, geïrrigeerde velden die geografisch uitstekend gelegen zijn. Dat maakt de teelt van dit speciale gewas in Egypte zeer productief en winstgevend. Desalniettemin blijven er fytosanitaire problemen opduiken. We bestrijden ze op de best mogelijke manier, maar het gebruik van de beschikbare middelen verhogen onze teeltkosten."

De sector zal dit seizoen het opbrengstrecord van 2021-2022 herhalen, zegt Elrehiewy. "De Egyptische aardbeienteelt groeide aanzienlijk in 2022, met een toename van 5,6% ten opzichte van het voorgaande jaar. De export nam toen met 9,3% toe. Het VK was de belangrijkste bestemming met een aandeel van 32%. Daarna volgden Saoedi-Arabië, onze doelmarkt, met een aandeel van 11%, en de Golflanden. De gemiddelde exportprijs per ton aardbeien was vorig jaar $ 4.755. Hoewel dat 2,2% minder was dan in 2021, is die daling te verwaarlozen, want de exportprijs was in 2021 met 40% toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. De export zal geleidelijk toenemen in de nabije toekomst (Bron: IndexBox 2023)."

"Never change a winning team"
Als 's werelds grootste exporteur van diepgevroren aardbeien en een top-10 exporteur van verse aardbeien, put Egypte zijn kracht uit een goedkoop teeltmodel. Elrehiewy legt uit: "De overgrote meerderheid van de aardbeien in Egypte, en al onze opbrengst bij Royal Foods, worden buiten geteeld in ruggen bedekt met plastic. Plastic folie wordt gebruikt om de bodemwarmte te verhogen, vocht te behouden en de groei van onkruid te voorkomen. Daardoor is de teelt goedkoper dan die van de concurrentie en het oogsten gaat sneller en gemakkelijker. Het telen van aardbeien op plastic folie verhoogt de opbrengst en het fruit rijpt eerder. Maar het belangrijkste is dat aardbeien die in met plastic bedekte ruggen worden geteeld tot 40% goedkoper zijn dan aardbeien die in de open grond worden geteeld."

"Aardbeien telen in tunnels en kassen betekent hogere opbrengsten, maar ook hogere kosten. Er zijn een paar kassen in Egypte, voornamelijk in het noorden van het land, en een paar tunnels, maar realistisch gezien denk ik niet dat Egypte ze nodig heeft. We geloven sterk in geavanceerde technologie, bijvoorbeeld kasteelt met LED-belichting, maar onze vroege aardbeien zijn oogstklaar vóór Kerst zonder technologie. Het is duidelijk dat aardbeien die in tunnels en kassen worden geteeld onberispelijk zijn, maar we profiteren van ons gezegende klimaat en streven ernaar om 's werelds grootste producent van diepgevroren aardbeien te blijven en de grootste teler van verse aardbeien te worden. De agro-klimatologische omstandigheden staan aan onze kant en we zullen innovaties in het oog houden. Maar de prijs-kwaliteitverhouding heeft onze prioriteit", vervolgt de teler.

Wat de rassen betreft, brengt elk seizoen iets nieuws in Egypte, maar de meest geteelde rassen blijven stabiel qua volumes. "Er worden veel aardbeienvariëteiten geteeld in Egypte, maar als telers en exporteurs met een lange staat van dienst moeten we worden geleid door twee criteria bij het kiezen van de rassen: 1. Welk ras willen onze klanten? 2. Welk ras zal de beste kwaliteit en opbrengst geven in het Egyptische klimaat? Dit seizoen kiezen we voor Fortuna, Winter Star, Red Merlin, Festival en Sweet Sensation", voegt Elrehiewy eraan toe.

Transportkosten kunnen de marktsituatie veranderen
Naast fytosanitaire problemen zal een van de belangrijkste uitdagingen voor het komende seizoen transport zijn. "Dit aardbeienseizoen is, vanwege hoge inflatie, heel anders dan eerdere. De vraag is anders in bepaalde markten en er zijn veel logistieke problemen in alle vervoerswijzen. We hebben deze problemen al met andere gewassen ervaren in de afgelopen maanden."

"Vanwege uitdagingen in de luchtvaartsector – verse aardbeien worden soms ingevlogen – zijn de transportprijzen gestegen. We kunnen het prijsverschil niet volledig doorrekenen naar de klanten. De vraag naar onze producten is in sommige markten gedaald, maar nieuwe markten openen zich. Vooral Oost-Europa en Azië zijn interessant voor ons. En de Saoedische markt, de meest begeerde, groeit", besluit Elrehiewy.

Voor meer informatie:
Abdullah Elrehiewy
Royal Foods for Export
Tel: +20 111 120 1208 (Egypte)
[email protected]
Nevenka Škorić
Tel: +385 91 1007 111 (Kroatië)
[email protected]
www.royalfoods.co