Lege supermarktschappen zijn opnieuw een probleem in het VK, en beelden daarvan worden gedeeld op sociale media. Volgens sommigen is er een eenvoudige reden waarom tekorten vaker voorkomen dan voorheen: de Brexit. Het verlaten van de EU heeft de import en distributiesector van voedsel in het VK ernstig bemoeilijkt.
De Cold Chain Federation is een brancheorganisatie die bederfelijke levensmiddelen door het hele land transporteert en opslaat. "Een van de redenen waarom je lege schappen in supermarkten ziet, is dat supermarkten vaak volgens het principe 'dag één voor dag twee' hebben gewerkt. Dus, de winkelmanager plaatst de avond ervoor een bestelling voor hun goederen voor de volgende dag," zegt Shane Brennan van de Cold Chain Federation.
Maar dat is veranderd door de Brexit, dus nu moeten supermarktmanagers voorspellingen doen over wat ze nodig zullen hebben, niet voor morgen, maar voor over twee of drie dagen. "Je moet meer voorspellingen doen over wat je gaat verkopen of niet gaat verkopen. En eigenlijk moet je voorzichtiger zijn in wat je bestelt, om verspilling te voorkomen," aldus Brennan. "Daardoor moet je meer tekorten tolereren. Dat is in essentie wat er gebeurt."
Sinds de Brexit blijkt dat buitenlandse leveranciers niet zitten te wachten op de bureaucratie en extra kosten die gepaard gaan met leveringen aan het VK. Er zijn eenvoudigere en dichterbij gelegen markten zonder harde grenzen om te navigeren. Als gevolg daarvan maken de extra vertragingen, problemen en kosten van de Brexit het bestellen van wat supermarkten voor morgen nodig hebben gewoonweg moeilijker. Ze moeten verder vooruit plannen en dat betekent dat ze veel vaker fouten maken. Het resultaat? Lege schappen.
Bron: theneweuropean.co.uk