Het sinaasappelseizoen komt dit jaar maar moeizaam op gang in de Zuid-Spaanse provincie Sevilla en dat heeft alles te maken met de droogte van de voorbije maanden. "De eerste sinaasappel, de Navelina, ontbreekt het aan kwaliteit, althans in de streek waar ik ze vandaan haal", zegt Jesús Paniagua. "Het fruit heeft dit jaar een langwerpige vorm en de schil is opvallend ruw. Bij de late rassen zie ik minder fruit aan de bomen hangen, maar ze zien er toch iets beter uit."
"Ondanks de kwaliteitsproblemen en de beperkte volumes wegens de laattijdige oogst, niet alleen omwille van de droogtesituatie van de voorbije maanden, maar ook omdat de regen van de afgelopen weken de oogst wat in de weg zat, is er een zeer goede vraag. Het lijkt er immers op dat er minder import is aangekomen uit landen als Zuid-Afrika of Uruguay. En die halen bovendien zeer hoge prijzen. Het eerste Spaanse citrus doet het zeer goed op de markt, maar het valt nog te bezien hoe de markt met de kwaliteit zal omgaan wanneer iedereen de boomgaard ingaat om te oogsten."
"Op dit moment zijn de prijzen redelijk goed", zegt Jesús. "Zowel voor de telers als de handelaren. Het verpakte product haalt zelfs nooit eerder geziene prijzen. De netjes voor de supermarkten worden momenteel verkocht voor € 0,85 à € 1,10 per kilo. Het doel is om dit prijsniveau de hele maand november vast te houden. De beste kwaliteit haalt zelfs € 1,10 à € 1,40 per kilo en ook de verwerkende industrie betaalt € 0,32 per kilo."
Deze zeer hoge prijzen staan in schril contrast met de waarden die sinaasappelen vier of vijf seizoenen geleden lieten optekenen. "Toen werden de netjes verkocht tegen 40-45 cent en de winst bedroeg niet meer dan 5-6 cent per kilo. Dat was echt niet normaal", herinnert Jesús Paniagua zich. "Daar moest natuurlijk een eind aan komen, gezien de fors gestegen kosten van arbeid, grondstoffen en transport. Een mooi voorbeeld: twee jaar geleden kostte een vrachtwagen van Sevilla naar Italië, de bestemming waar ik me het meest op toeleg,
€ 2.400. Nu moet ik € 3.800 ophoesten."
"In Italië hebben ze dit jaar betere kwaliteit dan in Spanje, maar hun teelt van vroege sinaasappelen is niet omvangrijk. Ze zijn vooral specialisten in Tarocco, maar dat seizoen begint pas in januari. Dus is er nu grote belangstelling voor Spaans citrus, zowel voor de sinaasappelen als voor clementines", legt hij uit.
"Het clementineseizoen komt vrij laat op gang omdat de kleuring en maatvoering wat achterophinken door de hitte. Tot nu toe is er tussen de 20 en 30% geoogst in vergelijking met een normaal jaar. Bovendien worden de meeste clementines in de provincie Castellón geteeld en daar hebben ze last gehad van hagelbuien."
De prijzen van de goede maten clementines, net als die van sinaasappelen, bereiken een hoog niveau. "Maar er zijn veel kleine maten die met enige moeite worden verkocht. Over het algemeen zie ik dat het een heel goed jaar gaat worden voor het citrus van goede kwaliteit. De vraag is wat de reactie van de markt zal zijn als al het fruit van standaardkwaliteit arriveert, want het zal om een enorme hoeveelheid gaan."
"Voorlopig denk ik dat we ook met citrus uit Egypte zullen moeten werken. Er zal niets anders opzitten. De supermarkten gaan daar zelf om vragen omdat de kwaliteit die je nu in Spanje ziet behoorlijk zorgelijk is. Bovendien speelt er nog een andere factor mee", besluit Jesús. "Door de oorlogen zijn sommige markten voor Egypte gesloten, dus er zullen onvermijdelijk meer sinaasappelen Europa binnenkomen."
Voor meer informatie:
Jesús Paniagua
41330 Los Rosales (Sevilla) - Spanje
Tel: +34 609 58 47 33