De witlofoogst kwam dit jaar nogal traag op gang volgens teler Joseph Münch uit Grafschaft-Gelsdorf. "Door de natte mei konden we geen bedden voorbereiden, waardoor alles werd uitgesteld tot begin juni. Daarna hadden we een lange droge fase, waarin de planten helaas niet optimaal opkwamen en we ze intensief water moesten geven."
In tegenstelling tot veel andere gewassen bevorderde de regen in augustus de groei van de planten, wat betekent dat de meeste producten een normale maat hebben, vervolgt Münch. "Over het geheel genomen ligt de opbrengst echter ongeveer 20 procent onder het niveau van vorig jaar en in vergelijking met een overvloedig oogstjaar is de oogst zelfs half zo groot," legt Münch uit, die witlof teelt op ongeveer 50 hectare.
Naast witlof teelt Joseph Münch (hier te zien tijdens het bezoek van FreshPlaza in 2021) ook steen-, hard- en zachtfruit op 40 hectare.
Sluiting van de trekkerij
Met pijn in het hart besloot Münch om in mei 2023 te stoppen met de eigen witloftrekkerij. "Dit werd duidelijk veroorzaakt door de stijgende energieprijzen en de bijbehorende koelingskosten, vooral tijdens de zomermaanden. De kosten zijn in zeer korte tijd meer dan verdubbeld. In 2021 bedroegen de koelingskosten nog 65 euro per grote krat, maar een jaar later zaten we al op 115 euro per krat," berekent de teler. De zelf geteelde wortels gaan nu naar een aantal telers in Duitsland. "Het komende jaar zullen we echter minder wortels telen, omdat andere gewassen, vooral suikerbieten, aantrekkelijker zijn qua prijs."
De marktprijzen voor Duitse witlof lagen afgelopen seizoen iets boven het niveau van vorig jaar, waarbij de vraag redelijk stabiel bleef. Münch: "Dit was echter ook deels te wijten aan de lagere wortelvoorraad, waardoor de vraag veel hoger was dan het beschikbare aanbod uit de Duitse teelt."
Arbeidstekort en stijgende loonkosten
Over het algemeen is hij nogal kritisch over de toekomst van de teelt van speciale gewassen. "Ik zie twee parameters die een negatieve invloed hebben op de situatie, namelijk de lage beschikbaarheid van arbeidskrachten in combinatie met stijgende minimumlonen in Duitsland. Daarnaast verschilt de waardering van regionale witlof per keten." De grote teeltlanden blijven de toon zetten. "Hier in West-Duitsland geldt: hoe meer product er beschikbaar is in Nederland, België en Frankrijk, hoe slechter het voor ons is."
Voor meer informatie:
Joseph Münch
Münch Chicoree
Burgstr. 2
53501 Grafschaft-Gelsdorf, Duitsland
Tel.: +49 1573 8781221
[email protected]