Het Portugese citrus heeft nog steeds een veelbelovende toekomst. Behalve de Portugese bladsinaasappelen met BGA, die al een plek hebben veroverd op de Franse markt, blijven ook de Portugese clementines aan terrein winnen. Volgens directeur van het Franse Apifood Eric Tastayre en degene die zich er vanaf het begin voor heeft ingezet, is Portugal een herkomst met toekomst. Omdat de producten uit Portugal een smaakkwaliteit hebben die nooit teleurstelt, heeft Apifood bovendien besloten om het Agrumine-assortiment uit te breiden met citroenen.
Citrusproducten zijn voor Portugal de belangrijkste soorten exportfruit (wat betreft het volume, 40%), met Frankrijk als tweede bestemming, na Spanje (INE)/(APEFL).
Een veelbelovende start van het seizoen
Ondanks een – in vergelijking met die van vorig jaar – iets kleinere opbrengst dit jaar, zullen de jonge sinaasappel- en clementineboomgaarden die in productie komen deze daling compenseren en uiteindelijk tonnages bereiken die bijna gelijk zijn aan die van vorig jaar. Hoewel de zeer hoge zomertemperaturen een bron van zorg waren voor de uiteindelijke maat van het fruit, zullen de regenbuien in september ervoor hebben gezorgd dat de maat toch redelijk standaard was. Wat betreft de kwaliteit, zowel ten aanzien van het uiterlijk als ten aanzien van de smaak, is het Portugese citrus van dit jaar opnieuw de beste, bevestigt Eric Tastayre. De bladsinaasappelen met BGA zijn vorige week begonnen met de Newhall. Daarna volgen – tot het eind van het seizoen – de Lanelate en de late Valencia. De verwachting is dat er dit jaar 6.000 ton sinaasappelen en 400 ton clementines op de markt zullen worden gebracht.
Een groeiend assortiment
Het Franse Apifood, dat al 33 jaar samenwerkt met bedrijven uit Portugal, wil vanwege de constante kwaliteit het Agrumine-assortiment blijven uitbreiden. "Apifood is met het telen van bladsinaasappelen met BGA pionier op de Franse markt en is drie jaar geleden begonnen met de teelt van bladclementines." Hoewel de boomgaarden nog jong zijn, wordt de teelt steeds intensiever. Citroenen zijn de meest recente toevoeging aan het assortiment. "De citroenen zijn we nog verder aan het ontwikkelen, zodat de programma's die we hebben opgezet over een paar jaar een regelmatige aanvoer kunnen garanderen."
Voor meer informatie:
Eric Tastayre
Apifood
Bâtiment administratif
Marché Gare
82030 Montauban, Frankrijk
Tel.: +33 5 63 20 22 50
Mob.: +33 6 07 59 03 75
[email protected]
apifood.com