Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rene Wellner over de Maribelle-appelen:

"Waarom al die nieuwe buitenlandse appelrassen introduceren, als we robuuste Nederlandse rassen hebben!"

Tholen - De vooruitzichten voor het seizoen van de Maribelle-appel zien er dit jaar goed uit. "De oogst valt dit jaar weliswaar iets lager uit, maar de suikers zijn goed op orde en deze échte Hollandse appel smaakt fantastisch", vertelt fruitteler René Wellner. Toch luidt hij in dit interview ook de noodklok. "Als de gewasbeschermingsmiddelen in dit tempo verdwijnen, zijn er nog maar weinig appelrassen in Nederland te telen. Op deze manier houdt zelfs de Elstar het niet vol en wat schiet er dan nog over?"


René Wellner (links) en Ben de Sonnaville

Zelf investeert de teler al een jaar of tien in de Maribelle-appel, naar eigen zeggen de meest duurzame appel die er in Nederland te vinden is. "De Maribelle is ontwikkeld in Altforst en is daarmee een echte appel van dichtbij. Er worden de laatste jaren in een rap tempo nieuwe appelrassen uit het buitenland geïntroduceerd, maar die bomen komen allemaal van ver en missen veelal de Nederlandse robuustheid. Met Maribelle voldoen we wel aan de voorwaarden. Ook de biologische teelt ontwikkelt zich stabiel en ziekten als meeldauw en vruchtboomkanker zijn goed in bedwang te houden."

"Ik zie de Maribelle dan ook als het meest robuuste appelras voor de toekomst. Je weet wat je teelt", vervolgt René, die op zijn eigen bedrijf inmiddels een kleine twintig hectare van het ras heeft staan op een totaal areaal van 90 hectare in Nederland en België. "We hebben de afgelopen tien jaar een mooie basis gelegd voor de Maribelle. Daar hebben we ook hard voor gestreden en dat wil ook zeker niet zeggen dat we er zijn, maar ik ben er trots op hoe we met dit kleine appelras weten stand te houden, zonder dat we daarvoor grote campagnes inzetten. De appel verkoopt zichzelf, het is vooral mond-tot-mondreclame waar wij het van moeten hebben."

"Daarom blijft het voor mij de vraag waarom er zo wordt geïnvesteerd in al die nieuwe appelrassen met gigantische kosten, waarbij soms na jaren blijkt dat ze erg moeilijk te telen zijn. Wat moeten we met nog meer nieuwe rassen? De portemonnee van de fruitteler is leeg. Dit jaar zijn de marktvooruitzichten redelijk positief en zijn de prijzen bevredigend, maar door al de hoge kosten ligt de prijs nog altijd niet op een niveau dat de telers nodig hebben. Zoals het nu gaat in Nederland schiet er geen enkele appelteler meer over. Ik ben serieus bang dat we over een paar jaar constateren dat we het anders aan hadden moeten pakken, maar dan is het te laat."

"De afgelopen jaren is onze concurrentiepositie in het buitenland volledig weggevaagd. We zitten qua kosten aan de top van Europa en onze appels zijn te duur geworden om te exporteren. We moeten het dus hebben van het binnenland, met in het geval van schaarste wat export eromheen. Met Maribelle kunnen we hier in elk geval in voorzien met een Hollandse appel voor een Hollandse prijs in de Hollandse supermarkten. Zo is de Maribelle te koop bij PLUS en Boon, maar ook AGF-groothandels en speciaalzaken werken er graag mee. Afgelopen seizoen hebben we onze lijn verpakkingen verbreed met tassen en schalen voor 4/6 stuks. Met automatisering wordt het proces voor klantgerichte wensen verder versneld!"

Gevraagd naar de uitdagingen bij de Maribelle-appel, antwoordt René: "In moeilijke kleurjaren kan het weleens zijn dat de blos wat moeilijker tevoorschijn komt, maar de bladblazer die we inzetten neemt die zorgen weg. Ook kan de maat weleens wat grover worden als er minder appels in de boom hangen. Het voordeel voor ons is dat de appel ook erg geschikt is voor de verwerking in bijvoorbeeld fruitsalades of in partjes. Op het moment dat de kleur, blos of maat niet op orde is, kan de verwerking er goed mee uit de voeten."

Voor meer informatie:
René Wellner
Roel Wellner Fruit
Esterweg 12 A
4185 NN Est
Tel.: +31 (0) 6 55175169
[email protected]
www.maribelle-appel.nl