Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondanks daling Marokkaanse fruitoogst geen hogere import

De Marokkaanse fruitteelt maakt een moeilijk jaar door als gevolg van ongunstige klimatologische omstandigheden. "Je zou verwachten dat de import dan toeneemt om aan de lokale vraag te voldoen, maar de situatie is iets ingewikkelder", zegt fruitimporteur El Yazid Bennouna.

Om te beginnen is de Marokkaanse fruitimport in de eerste plaats bedoeld om het beperkte aanbod in het laagseizoen te dekken. De afgelopen twee jaren vormden daarop geen uitzondering, legt Bennouna uit: "Als er fruit van lokale teelt beschikbaar is, kan de import niet concurreren op het gebied van prijs of kwaliteit. Daarom zijn onze importkalenders seizoensgebonden. Maar als gevolg van de veranderende weersomstandigheden zien we dat de oogst van veel fruitsoorten in Marokko steeds weer vertraging oploopt."

Bennouna somt de belangrijkste groenten en fruit op die regelmatig worden geïmporteerd: "De vraag is groot naar kiwi's, die we momenteel importeren uit Italië en Griekenland, maar ook naar champignons, andijvie en peren uit Spanje, ananas uit Costa Rica, exotisch en tropisch fruit uit Indonesië en Thailand, gember uit China en appelen uit Italië. We importeren ook avocado's uit Chili of Peru, maar met de start van het Marokkaanse seizoen nemen lokale producten de markt over."

Voor andere producten, vooral fruit dat Marokko zelf in overvloed heeft, wordt er bij een kleinere oogst niet automatisch overgeschakeld op import. Zo leidde het productietekort in de citrussector, dat vorig seizoen rond de 50% lag, tot slechts 40 ton import uit Egypte. Het jaar ervoor werd zelfs geen enkele kilo geïmporteerd. Bennouna: "Het importeren van fruit is onderworpen aan regels, importvergunningen en specificaties. Citrus is een van de fruitsoorten die we niet importeren en het vervangen van het productietekort gebeurt daarom in minimale hoeveelheden."

"Om aan de lokale marktvraag te voldoen, daalde de Marokkaanse export. Tegelijkertijd is ook de lokale vraag afgenomen. De prijsparameter blijft doorslaggevend en verhindert een substantiële toename van de import. We zien zelfs een daling in de import van producten die we normaal gesproken in grote hoeveelheden importeren", zegt Bennouna.

De beperktere import van fruit houdt, ook bij een daling van de lokale opbrengst, rechtstreeks verband met de afname van de koopkracht in Marokko. "Je moet het zien in de context van mondiale inflatie en vooral van de aardbeving die Marokko in september trof. Een aanzienlijk deel van het budget van de huishoudens ging naar hulp voor de getroffen bevolking. Dat veranderde hun koopgedrag, onder meer wat betreft geïmporteerd fruit."

Volgens het meest recente rapport van statistiekbureau HCP dat in september werd gepubliceerd, is fruit het voedingsmiddel dat het zwaarst wordt getroffen door de inflatie. In de dienstensector is de horeca het zwaarst getroffen door de inflatie, met 5,9%. "De horeca is één van de drie bestemmingen voor de import van fruit in Marokko, naast supermarkten en groothandelaren", vertelt Bennouna.

Voor meer informatie:
El Yazid Bennouna
EB Fleg
Tel: +212 661142371 (Marokko)