Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Daniel Ten van Integrana (Spanje)

"Tweede leven voor afgekeurde Mollar granaatappelen via vriesdroogproces"

"We telen al meer dan 30 jaar Mollar de Elche granaatappelen en al die tijd zagen we dat het fruit dat niet voldeed voor de versmarkt uiteindelijk verspild werd, of hooguit tegen een lage prijs kon worden verkocht aan de sapindustrie", zegt Daniel Ten, CEO van het Spaanse Integrana. "Dus kwamen we op het idee om dat segment een tweede leven te geven via het vriesdroogproces. De granaatappel als snack dus."

"Vriesdrogen is een koude droogtechniek waarmee het fruit zijn structuur en de meest delicate moleculen, zoals vitamines en antioxidanten, en dus ook zijn eigenschappen, tot 24 maanden kan behouden."

"Het probleem van granaatappel als convenience product, met name de pitjes, is de korte houdbaarheid. Mollar, het meest geteelde ras in Alicante, heeft een zeer laag zuurpercentage, terwijl het net de zuurgraad is die ervoor zorgt dat fruit langer houdbaar is. Gesneden appel in de supermarkt zit bijvoorbeeld in een citroenzuurbad zodat de appelstukjes niet zouden oxideren. Daarom is vriesdrogen een goed alternatief."

"Bij klassiek drogen wordt het vocht met hitte uit het fruit gehaald, maar boven de 42ºC vindt de denaturatie van vitamines plaats. Wat je uiteindelijk krijgt, zijn suikers en vezels. Bij vriesdrogen haalt de temperatuur maximaal 10-15ºC. De waterextractie gebeurt door sublimatie met behulp van een vacuüm. Dat beschadigt de celstructuur van het fruit of de componenten ervan niet", vertelt Daniel.


Integrana begon met granaatappel, maar ging gaandeweg het vriesdrogen ook testen met ander fruit waarvan een deel van de volumes verspild wordt om esthetische redenen. "Momenteel hebben we snacks van Mollar granaatappelen, bananen van de Canarische Eilanden en aardbeien uit Huelva. En vóór het einde van het jaar zullen we nog vijf producten lanceren: appel, mango, ananas, perzik en framboos, allemaal onder ons merk Líos de Fruta. Deze nieuwe lijn zal bestaan uit zakjes van 10x15 cm met gevriesdroogd fruit, geschikt voor verkoopautomaten. Het doel is om gezonde snacks aan te bieden als alternatief voor de typische chocoladerepen en ander bewerkt voedsel."

"Hoewel het net ons doel is om de totale opbrengst van de Mollar de Elche granaatappelen met beschermde oorsprongsbenaming te benutten, ook het product dat afvalt om esthetische redenen, mogen we ons gevriesdroogde product niet met het BOB-label afzetten. We vragen de Raad van Toezicht dan ook om de kwestie te heroverwegen, zodat derivaten van klasse II product ook het zegel kunnen dragen. Want na het vriesdrogen heeft het uiterlijk duidelijk geen enkele invloed op het eindproduct", zegt Daniel.

Integrana stelt zijn vriesdroogfaciliteiten en kennis ter beschikking van alle telers die geïnteresseerd zijn in het benutten van hun overtollige productie of fruit dat niet aan de esthetische kwaliteitseisen voldoet. "Op onze website vinden telers een link waar ze zich kunnen registreren om met ons samen te werken", vertelt Daniel Ten. "De vriesdroogtechniek die we hebben ontwikkeld is immers niet alleen geschikt voor fruit, het is ons ook gelukt om groenten te vriesdrogen, van broccoli tot ui, maïs of courgette."

"Op de Anuga hebben we gezien dat er steeds meer verwerkers gevriesdroogde snacks op de markt brengen, maar wij willen voorloper worden in Spanje."

Voor meer informatie:
Integrana
Calle Vidrio 3-5, nave 4
03690 San Vicente del Raspeig (Spanje)
Tel: +34 637 462 692
[email protected]
[email protected]
www.integrana.es