Wetenschappers van het Nationaal Instituut voor Landbouw-technologie (INTA) in Argentiniƫ staan op het punt de eerste genetisch gemodificeerde aardappel van Latijns-Amerika op de markt te brengen. Hun focus lag op het uitschakelen van het gen verantwoordelijk voor enzymatische verkleuring, een eigenschap die ervoor zorgt dat aardappelen donkerder worden na het snijden, schillen of tijdens de oogst. Enzymatische verkleuring heeft een negatieve invloed op smaak, textuur, kleur en voedingswaarde.
Met behulp van de CRISPR-Cas9-genbewerkingstechniek slaagde het onderzoeksteam erin het gen dat polyfenoloxidase-enzymen tot expressie brengt, verantwoordelijk voor verkleuring, uit te schakelen. Testen toonden aan dat de genetisch bewerkte aardappelschil tot 48 uur blootstelling aan lucht kon weerstaan zonder te verkleuren, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van conventionele aardappelen, die binnen enkele minuten verkleuren.
Als conventioneel bestempeld
De genetisch bewerkte aardappel, die momenteel wordt beoordeeld door de Argentijnse regelgevende autoriteit in een voorafgaand overleg, is als conventioneel bestempeld. Deze bepaling komt voort uit de afwezigheid van genen van andere verre organismen, waardoor de aardappel wordt vrijgesteld van het regelgevingskader dat van toepassing is op transgene gewassen. Deze doorbraak belooft economische verliezen voor boeren te verminderen en voedselverspilling als gevolg van verkleuring van aardappelen te minimaliseren, met potentiƫle voordelen voor landbouw en voedselzekerheid in de regio.
Bron: agrobio-org.t