Terwijl er in Italië en Europa een breed debat gaande is over regelgeving om verpakkingen voor groenten en fruit te elimineren, worden in Japan nagenoeg alle groenten en fruit verpakt. Alessandro Giunchi, directeur van de groothandelsmarkt van het Italiaanse Cesena, zag het met eigen ogen in Tokio, waar hij op studiereis was met een delegatie van het Italiaanse netwerk van groothandelsmarkten.
Alessandro Giunchi
"We bezochten een logistiek centrum en wat ik zag was behoorlijk opvallend. Alles wordt verpakt. De groenten en fruit komen in grote gepalletiseerde dozen aan. Van elke partij groenten en fruit worden één of twee dozen geopend om de goederen te tonen en dan begint de veiling. Aan het eind krijgt elke koper z’n waar."
Het logistieke centrum in Tokio (foto’s geleverd door Alessandro Giunchi)
Het viel Giunchi op dat groenten en fruit in de winkel per stuk worden verkocht. Er is geen sprake van afval, want de burgerzin van de Japanners zorgt ervoor dat elke verpakking vervolgens wordt gesorteerd en gerecycled.
"Vorm en presentatie zijn erg belangrijk voor de Japanners. Alles heeft een eigen verpakking en ziet er perfect uit. De groenten en fruit worden per stuk verkocht: één enkele appel in Japan kost meer dan een kilo in Italië."
Groenten in de winkel zijn verpakt en worden per stuk verkocht.
Aardappelen en uien worden ook vaak verpakt, in zakken van 4-5 stuks. "Bij ons is dat helemaal anders", besluit hij.