Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spruitenteler Harm Feil

"Met prijsverhoging afzet afremmen"

De natte veldomstandigheden in het Duitse Dithmarschen hebben de groei van de kool vertraagd. "Onze spruiten groeien momenteel niet en zijn meestal klein. Alleen al in oktober hadden we in totaal meer dan 200 mm regen, wat resulteerde in een hoger aandeel spruiten van A-kwaliteit (23-28 mm) in plaats van de gebruikelijke spruiten van B-kwaliteit (30+). Er wordt echter verwacht dat het weer slecht en nat zal blijven en de oogst op het veld laten staan zal het er uiteindelijk niet beter op maken. Wat dat betreft wordt het een moeilijk seizoen", vertelt Harm Feil van het gelijknamige groentebedrijf in Kronprinzenkoog.

Sinds de start van de oogst op 20 september is de afzet echter hoog en stabiel gebleven. Feil: "Daarom proberen we op dit moment de prijzen op te drijven en zo de verkoop te vertragen, zodat we nog genoeg product hebben voor Kerst. Mijn doel is altijd om te profiteren van de kersthandel en de laatste partijen rond half januari op de markt te brengen."

In 2017 besloot Feil om ongeveer 20 hectare spruiten te planten en de teeltcapaciteit is nu ongeveer verviervoudigd. "We zijn van plan om het areaal verder uit te breiden naar 95-100 ha", zegt de Landgard-teler, die ook wortelen en witte kool teelt op elk 70 ha. "Ik ben ervan overtuigd dat we ook 100 ha kunnen afzetten. Uiteindelijk is het een markt van verplaatsing: wat we verkopen, hoeven we niet uit de buurlanden te importeren. Over het algemeen is de opbrengst prima. Alleen de kwaliteit moet goed zijn, vooral omdat we hier in het noorden ook producten voor de West-Duitse markt telen en dus rekening moeten houden met langere transportroutes."

Wittevlieg leidt tot meer uitval
Ondertussen hebben telers van spruiten te maken met toenemende risico's en kosten in de teelt. "In vergelijking met onze andere gewassen zijn spruiten bijzonder onderhoudsgevoelig, wat een navenante impact heeft op de huidige loonkosten. Dit wordt nog verergerd door de druk van plagen, zoals de toename van wittevlieg. We moeten deze uitdagingen het hoofd bieden, vooral omdat de toegelaten gewasbeschermingsmiddelen steeds beperkter worden. Het komt erop neer dat dit leidt tot vijf tot acht procent meer uitval dan drie tot vier jaar geleden. De kwaliteit die de handel eist, zullen het ons telers in de toekomst niet makkelijker maken. Het is ook moeilijk om retailers bewust te maken van dit probleem."


Groentebedrijf Feil in het hart van het koolbolwerk Dithmarschen

Toch hebben spruiten zich ontwikkeld tot een stabiel en groeiend marktsegment, vervolgt Feil. "Het product zal de komende jaren zeker niet aan belang inboeten. Vooral voor de jongere generatie zijn spruiten gemakkelijker te bereiden dan veel andere koolsoorten. Ik zie nog meer potentieel in dit opzicht, en niet alleen in de winter. In de VS hebben spruiten, net als boerenkool, zich gevestigd als ingrediënt in zomerse salades. In dit land zijn we daar nog ver van verwijderd, maar we zijn altijd verbaasd over de volumes die aan het begin van het seizoen in september de deur uit stromen."

De traditionele verkooppiek is echter nog steeds geconcentreerd in de aanloop naar Kerst. "In de week voorafgaand aan Kerst schakelen we over op 24-uurs verwerking om enigszins aan de vraag te kunnen voldoen, hoewel we niet alle wensen van klanten kunnen vervullen. In deze periode leveren we ook spruiten aan Zweden; deze exporttak is in de loop der jaren ook steeds belangrijker geworden."

Voor meer informatie:
Harm Feil
Feil Gemüsebau
Kirchenstr. 52
D-25709 Kronprinzenkoog, Duitsland
Tel.: +49 170 9239963
[email protected]