Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kartoffel-Centrum Bayern GmbH:

"Sterke vraag naar uien in Zuid-Europa, terwijl Oost-Europa terughoudend blijft"

"De uienoogst in Beieren is dit jaar middelmatig tot lager dan gemiddeld", zegt Richard Grob van Kartoffel-Centrum Bayern. "Je kunt een duidelijk verschil zien tussen percelen die irrigatie toepassen en percelen die niet geïrrigeerd worden. De wetgeving maakt het er niet eenvoudiger op om in bepaalde regio's met uienteelt te beregenen. Het verloop van het jaar werd gekenmerkt door een zeer nat voorjaar en een vroege droogte in de zomer, die vaak samenviel met de belangrijkste groeifase. Bovendien was er in de zomer weer veel regenval of extreme weersomstandigheden. Dit was niet echt ideaal, want door de natte omstandigheden was bacterierot en dergelijke onvermijdelijk."

De uienteelt in Beieren wordt gedreven door recordprijzen die in 2022 werden behaald. "Maar in gevestigde regio's zoals Niederbayern, waar de uienteelt al decennialang een traditie is, neemt momenteel vooral Fusarium toe. Hierdoor kunnen hele oogsten verloren gaan. Tot nu toe is er geen remedie tegen, ook niet in de conventionele teelt. Er is een verschuiving merkbaar naar nieuwe regio's waar uien nog niet zo lang worden geteeld. Op dit moment is de situatie echter nog steeds in evenwicht", zegt Grob.

Hij beschrijft ook de kwaliteit van de uien als 'niet optimaal'. "Er zit rot in bijna elke partij, variërend van lage enkele cijfers tot dubbele cijfers. Daarbij komen nog de eisen van de klanten, die de producten met vrijwel nul tolerantie kopen of afwijzen. De grootte van de uien kan zeker als te klein worden omschreven; er is een gebrek aan grote formaten. De zeer kleine kalibers zijn niet langer gewenst door de consumenten. Al met al heeft dit geleid tot zeer hoge telersprijzen."

70% van de uien van Kartoffel-Centrum Bayern wordt geëxporteerd, voornamelijk naar landen in Zuid- en Oost-Europa. "De vraag in de zuidelijke landen is erg goed, terwijl Oost-Europa nog terughoudend is. Dit komt zeker ook door de hoge prijzen en de traditionele stijging van de vraag zodra de vorst zijn intrede doet. De prijs begon al erg hoog in de zomer en heeft zich staande gehouden of is licht gestegen voor de goede partijen. Het beschikbare aanbod is momenteel echter meer dan voldoende door verschillende opslagproblemen. De ontwikkelingen zullen ook in 2024 spannend blijven", zegt Grob. Het bedrijf ontvangt zijn uien van 30 tot 40 telers in de regio. "Op de locatie Geiselhöring spelen uien een sleutelrol, goed voor ongeveer een vijfde van het verkochte volume."

"We verpakken uien voornamelijk voor andere Europese landen, meestal in combinatie met consumptieaardappelen, vooral in de klasse van 4 tot 10 kg. We verkopen ook nog steeds de klassieke 25 kg zakken voor de groothandelsmarkt. Voor uien werken we nog op de traditionele manier met sorteerpersoneel. We staan hier nog maar aan het begin van de optische technologie, die voor aardappelen al lang de norm is. Maar we houden de technische ontwikkelingen ook nauwlettend in de gaten, want er staat ons de komende jaren nog veel te wachten", besluit Grob.

Voor meer informatie:
Richard Grob
Kartoffel-Centrum Bayern GmbH
Mittelstetter Str. 42
D-86641 Rain am Lech, Duitsland
Tel.: +49 9090 96040
[email protected]
https://www.kartoffel-centrum-bayern.de