Volgens de ramingen van de Moldavische organisaties van fruittelers zal de export van pruimen in november waarschijnlijk niet meer dan 10.000 ton bedragen. Volgens de douanedienst van Moldavië bedroeg de export in oktober 2023 bijna 23.000 ton. In juli-oktober 2023 exporteerde Moldavië bijna 74.000 ton pruimen, waarmee meer dan
€ 34,9 mln werd verdiend. De gemiddelde prijs van de export bedroeg
€ 0,47 per kg.
Volgens EastFruit betekent dit dat Moldavië het vorige record voor de pruimenexport uit 2017/18 al met minstens 24.000 ton heeft overtroffen en de export van pruimen al heeft verdubbeld ten opzichte van het vorige seizoen. Bovendien is het seizoen 2023/24 nog niet voorbij en kan de totale pruimenexport uit Moldavië volgens insiders uit de sector oplopen tot 85.000 ton. Als dat zo is, kan Moldavië, gezien de dalende pruimenoogsten in Spanje, in 2023/24 de op twee na grootste pruimenexporteur ter wereld worden, na Spanje. De enige twee landen die waarschijnlijk meer pruimen zullen exporteren dan Moldavië zijn Chili en Zuid-Afrika; beide op het zuidelijk halfrond. Dit betekent dat Moldavië de nummer 1 exporteur van pruimen op het noordelijk halfrond wordt.
De geografie van de pruimenexport uit Moldavië is ook erg spannend. Slechts 14.000 ton pruimen ging naar de zogenaamde GOS-landen, voornamelijk Rusland, terwijl 54.000 ton naar de EU ging. Zo werd 73% van alle pruimen naar de Europese Unie geëxporteerd, wat een enorm succes is. In de vorige seizoenen was de situatie omgekeerd: de meeste pruimen werden naar Rusland geëxporteerd. Interessant genoeg overschreed Moldavië zelfs het rechtenvrije quotum voor de export van pruimen naar de EU, dat momenteel is vastgesteld op 40.000 ton, maar dit weerhield kopers er niet van om Moldavische pruimen te importeren.
Van de EU-landen was Roemenië de grootste pruimenimporteur van Moldavië met tot nu toe 17.000 ton gekochte pruimen. Polen was de tweede grootste met 12.000 ton en Duitsland de derde met 7.000 ton. Er gingen ook grote hoeveelheden naar Tsjechië en Kroatië. Opvallend genoeg kocht Rusland slechts iets meer pruimen dan Duitsland, waardoor het een lagere plaats innam op de ranglijst van belangrijke markten. Exporteurs uit Moldavië ontdekten dat markten in de EU hogere prijzen kunnen betalen voor fruit van hoge kwaliteit en op de langere termijn meer betrouwbare partners kunnen zijn.
Bron: east-fruit.com