Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Los Fresnos (Spanje)

"Artisjokprijzen begonnen heel hoog en daar zijn ze nog steeds"

Hoewel het artisjokkenseizoen in de Spaanse provincie Granada eind september had moeten beginnen, werd het eerste product vanwege de hitte pas in de tweede week van oktober geoogst. "De gemiddelde opbrengst per hectare is vergelijkbaar met die van andere jaren. Misschien 15% lager, maar ook niet veel meer", zegt Gustavo Revelles, CEO van Los Fresnos.

"Wij verwachten evenveel artisjokken te oogsten als andere jaren, maar over het algemeen zien we dat het areaal iets is afgenomen, en dat komt vooral door het gebrek aan regen. Daarnaast zijn er ook nieuwe plagen en die zijn steeds moeilijker te bestrijden. Bovendien zien we dat het type teler die zich op de artisjokkenteelt toelegt aan het veranderen is. Nieuwkomers zijn er nauwelijks." De cijfers van het Spaanse ministerie van Landbouw ondersteunen de stelling van Gustavo Revelles, aangezien het voor 2023/2024 een krimp van 34,5% verwacht in het Andalusische artisjokkenareaal.

"Alle telersverenigingen zouden hun telers moeten aanmoedigen om deze groente te blijven planten. Het is een alternatief op een moment dat andere gewassen al hun cyclus hebben beëindigd." Het artisjokkenseizoen duurt tot december en dat is volgens Gustavo een behoorlijk interessante periode. "Dit jaar zijn de prijzen bovendien heel hoog begonnen, boven de € 3 per kilo. En ze blijven ook op dat niveau, dus we verwachten een heel goed seizoen."

De weersomstandigheden in de provincie Granada stellen de telers in staat om een kwaliteitsproduct te telen en Los Fresnos heeft zelfs het lokale kwaliteitscertificaat Vega de Granada behaald, momenteel de enige coöperatie in de streek die het label mag gebruiken.

"Vroeger werkten we altijd samen met de groothandelsmarkten, maar beetje bij beetje hebben we de kwaliteit weten te verfijnen totdat we ook de norm bereikten om het product aan supermarkten te leveren."

"Bij Los Fresnos zijn we specialisten in asperges, maar het is duidelijk dat we ook op artisjokken zullen blijven inzetten", besluit Gustavo.

Voor meer informatie:
SCA Los Fresnos
Ctra. Chauchina-Romilla s/n
18339 Granada (Spanje)
Tel: +34 655 783 520
[email protected]
https://esparragoslosfresnos.es