Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nordgemüse Krogmann

"Blauwe bessenprijzen meer dan verdubbeld"

Door aanzienlijke knelpunten is de aanvoersituatie op de wereldmarkt voor blauwe bessen momenteel erg krap. "De volumes in Peru zijn niet beschikbaar, wat te wijten is aan de enorme oogstverliezen veroorzaakt door El Niño. Tot overmaat van ramp wordt het grootste deel van de beschikbare blauwe bessen verscheept naar de VS, waardoor er slechts beperkte hoeveelheden naar Europa worden geëxporteerd. Vergeleken met vorig jaar is de Peruaanse import in Europa in sommige gevallen met minder dan de helft gedaald, waardoor de prijzen soms meer dan verdubbeld zijn", legt Christiaan Koellreuter, algemeen directeur van Nordgemüse Krogmann uit.

Door het gebrek aan volumes is de Duitse retail momenteel ook gedwongen om voornamelijk kleinere verpakkingen aan te bieden - 125 tot 300 gram. Verpakkingen van meer dan 500 gram zijn momenteel nauwelijks te vinden. Om het tekort enigszins op te vangen, begint het Zuid-Afrikaanse seizoen dit jaar relatief vroeg. Er zijn zelfs producten per vliegtuig ingevlogen om het seizoen te vervroegen. "In de komende weken zal de aanwezigheid van blauwe bessen uit Zuid-Afrika geleidelijk toenemen. Normaal gesproken kunnen we begin januari Zuid-Afrikaanse blauwe bessen aanbieden", zegt Koellreuter.


Het bedrijf Nordgemüse heeft een eigen plantage in Zuid-Afrika, die echter nog in de opbouwfase is. Er wordt ook een nieuwe teeltlocatie opgezet in het naburige Namibië. Op de foto: algemeen directeur Christiaan Koellreuter.

Koellreuter wijst erop dat blauwe bessen een integraal onderdeel zijn van het boodschappenmandje van veel eindgebruikers. "Blauwe bessen zijn een must-have product voor veel consumenten, ongeacht de prijzen en bakjes. In dit opzicht is de verkoop in bakjes niet noodzakelijkerwijs gedaald, maar alleen het totale afzetvolume."

Er zijn momenteel geen tekenen dat de markt snel zal normaliseren. "Ik verwacht niet dat de markt voorlopig tot rust zal komen. Pas aan het begin van het nieuwe jaar, wanneer Chili en Marokko volop op de markt komen, zouden er grotere volumes kunnen zijn. Maar zelfs dat valt nog te bezien", besluit Koellreuter.

Voor meer informatie:
Christiaan Koellreuter
Nordgemüse Krogmann GmbH & Co KG.
An der Autobahn 50
D-29690 Buchholz/ Aller, Duitsland
Tel.: +49 (0)5071 96 80 00
[email protected]
www.nordgemuese.de


Publicatiedatum: