Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jurgen Ratelband, Tolpoort Vegetables:

"Spanning op witlofmarkt neemt met de dag toe"

De spanning op de witlofmarkt neemt met de dag toe. Met bedragen tot zelfs boven € 5 per kilo, rijzen de witlofprijzen naar recordhoogtes, aldus Tolpoort Vegetables. De zeer hoge prijzen hebben alles te maken met de schaarste in het aanbod aan wortels. De hevige en aanhoudende regenval zorgt voor extreem natte landerijen en daardoor ook voor een vertraging in het rooien van deze wortels. Elke droge dag wordt aangegrepen om het land op te gaan en te rooien. Dat geldt niet alleen voor de regio’s waar in Nederland witlofwortels staan, maar ook voor die in België en Frankrijk.


Danny Duijs en Jurgen Ratelband van Tolpoort Vegetables

"Op dit moment horen we geluiden in de markt van telers die al door hun wortels heen zijn. Gelukkig is dat nog niet het geval bij de witlof- telers van Tolpoort Vegetables, maar de tijd begint wel te dringen. Het risico bestaat dat als er nu gerooid wordt, ze zo snel mogelijk de pennen weer willen gaan opzetten. Maar die wortels moeten eerst wel voldoende koeling krijgen om goed af te rijpen. Krijgen ze dat niet, dan zal de productie ervan ook nog tegenvallen en dat willen we uiteraard voorkomen."

"Ook bestaan er zorgen over de kwaliteit van de straks gerooide pennen, want al het vele water doet hieraan geen goed. Het tekort zal nog wel even aanhouden verwachten wij, maar voor het hele seizoen lijkt nu al zeker dat er een vragende markt zal zijn met een krap aanbod aan witlof", aldus de coöperatie. "De verwachting is dat de prijzen van witlof op de korte termijn goed zullen blijven. Of dat op hetzelfde hoge niveau zal zijn, moet nog blijken. De verwachting voor de lange termijn is gezien de marktontwikkeling, dat het witlof voor goede prijzen verhandeld zal blijven worden. Een goed niveau dat voor de telers ook erg belangrijk is met het oog op investeringen in de toekomst. Met onzekerheden over o.a. de beschikbaarheid van voldoende areaal en stijgende loonkosten, is een goede marktprijs een voorwaarde voor het behoud van witlof in het schap, nu en in de toekomst."

Voor meer informatie:
Tolpoort Vegetables
Tel: +31 (0)228 56 57 81
[email protected]

Publicatiedatum: