Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moeilijkheden Ierse aardappeloogst houden aan

Op dit moment wordt geschat dat ongeveer 20-30% van de Ierse aardappeloogst nog geoogst moet worden. Dit verschilt echter van regio tot regio, waarbij het zuiden en oosten de ergste gevolgen van de recente stormen hebben ondervonden. In het Verenigd Koninkrijk en Nederland is de situatie vergelijkbaar; ook daar wordt geschat dat 25-30% van de oogst nog geoogst moet worden.

Veel percelen zijn drassig en daardoor slecht begaanbaar, waardoor het oogsten erg traag verloopt. In de meeste gevallen rijden de oogstmachines met een snelheid van 1-2 km per uur, waardoor het natuurlijk langer duurt om de oogst te voltooien.

Er zijn veel meldingen van rot in gewassen, vooral op plekken waar de grondwaterspiegel hoog is. Gebieden die onder water staan moeten ten koste van alles worden vermeden, omdat dit het proces vertraagt en alleen maar meer problemen in de opslag veroorzaakt. Ze vormen ook een groot risico op beschadiging van dure apparatuur.

Naarmate de temperaturen tijdens de rest van het seizoen dalen, zullen de gewassen moeilijker te drogen zijn, dus ook dit proces zal tijd in beslag nemen.

Wanneer je stalen neemt om op schade te testen, zorg er dan voor dat je ze van verschillende stappen tijdens het proces neemt, zoals: tijdens het rooien; van de verschillende lagen op de oogstmachine; en van verschillende diepten in de oogstbakken. Dit geeft een duidelijker inzicht in de schade die tijdens het oogsten optreedt en kan dan worden aangepakt. Dit moet dagelijks gebeuren en vooral wanneer van het ene gewas naar het andere wordt overgeschakeld.

Voor meer informatie:
www.teagasc.ie

Publicatiedatum: