Volgens een exporteur bereikt de Peruaanse blauwe bessenoogst stilaan zijn piek. Dat blijkt ook uit de meest recente statistieken tot en met week 45. De opbrengst van conventioneel fruit ligt evenwel 51% lager dan vorig seizoen en van het biologische product is er zelfs 61% minder. Gelukkig schieten de hogere prijzen te hulp, zeggen de exporteurs.
Brancheorganisatie ProArándanos merkt op dat de export met 54% is gedaald. Er is tot nu toe slechts 53.066 ton verzonden. De export naar de VS is 60%, naar Europa 55% en naar China 38% lager. In alle belangrijkste teeltgebieden worden er minder kilo's blauwe bessen geoogst: Piura -54%, Lambayeque -75%, La Libertad -56% en Ancash -29% tot en met week 45.
Vanwege de schaarste in Peru zijn de prijzen in veel markten hoger. Dit kan het verlies aan inkomsten enigszins beperken, zegt een teler-exporteur: "Op dit moment kunnen we niet klagen omdat we liever ons doel bereiken qua prijszetting dan op het gebied van volumes. We moeten ons echt focussen op duurzame prijzen om ook de volgende jaren goede financiële resultaten te kunnen boeken. De markt kan de prijsstijging absorberen, zo blijkt. Nu is iedereen blij, zowel de teler als de handelaren, maar als de prijzen laag zijn, is de markt misschien blij, maar draagt de teler al het risico en verliest hij geld. Momenteel zien we een evenwichtige situatie en de prijzen compenseren de opbrengstdaling. Ook arbeid is niet meer schaars en dat maakt het ook gemakkelijker om het proces te controleren."
De wereldmarkt volgt nauwlettend de ontwikkelingen in Peru nu de piek eraan komt. "Normaal is de piek in oktober, dat is nu verschoven naar november. Het doel is de oogst te rekken tot eind februari en zo dicht mogelijk bij de gelande hoeveelheden voor 2023/2024 te komen."
De teler en exporteur maakt zich ook al zorgen over het volgende seizoen: "De ontwikkeling van de sector in Peru loopt nu achterop omdat we deze situatie niet hadden verwacht. In 2024 zullen we ons zo goed mogelijk moeten aanpassen aan de weersomstandigheden na de zomerperiode van januari tot en met maart. De vraag is of het weer zo warm wordt in mei, juni en juli en of El Niño nog aanhoudt of niet. 2024/2025 wordt een seizoen met vele uitdagingen, want het valt te bezien hoe de planten zich ontwikkelen na deze El Niño. Ook speculatie in de sector kan een factor worden om rekening mee te houden", besluit de teler-exporteur.
Voor meer informatie:
ProArándanos
Tel: +51 980 503 363 (Peru)
[email protected]
www.proarandanos.org