Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruithandel Wouters gestart met sortering eerste volwaardige oogst

"Met de PiqaBoo hebben we een nieuwe peer, maar eigenlijk een nieuwe fruitsoort"

Tholen - Fruithandel Wouters is sinds deze week gestart met het sorteren van haar nieuwe PiqaBoo®-oogst. Het is de eerste volwaardige oogst van deze rode peer en het bedrijf ziet er dan ook zeer veel potentie in. "Genetisch gezien is het een peer, maar als je consumenten blind laat proeven, zegt niemand: 'dit is een peer'. Het is een nieuwe fruitsoort", vertelt Kris Wouters van het gelijknamige bedrijf.

PiqaBoo is van origine een Nieuw-Zeelands ras, maar begint langzaamaan zijn weg te vinden naar onder andere de Europese markt. "De eerste PiqaBoo-bomen zijn zo'n 10 jaar geleden in Nieuw-Zeeland geplant en daar staat inmiddels ongeveer 70 hectare. Bij de ontwikkeling van de variëteit is anders te werk gegaan dan bij andere variëteiten. Tientallen jaren geleden besloot men verschillende variëteiten, oud, nieuw, Aziatisch, Europees etc, te verzamelen en kruisen. Het doel was een peer te ontwikkelen die niet meer gerijpt hoeft te worden."

"Het nadeel van traditionele peren die we vandaag de dag kennen, is namelijk dat ze niet goed van smaak zijn als ze niet volledig rijp zijn. Als ze rijp zijn, smaken ze even goed, maar ze worden weer papperig als ze te rijp zijn. Het is maar een korte tijd dat de peren perfect zijn om te consumeren, wat voor consumenten een uitdaging is om op dit ideale moment toe te slaan. Met de PiqaBoo wilde men een variëteit, die meer als de appel was. Een peer die niet perfect gerijpt hoeft te zijn en lang knapperig blijft. De PiqaBoo is hierin geslaagd. We hebben ze 14 dagen in de warmte gelegd en ze veranderen nauwelijks. De kleur bleef hetzelfde en de hardheid werd niet minder. De consument zal hiermee nooit meer een peer krijgen die te rijp of te hard is", lacht Kris.

Nieuwe fruitsoort
De handelaar vertelt dan ook dat hij de PiqaBoo als een nieuw soort fruit ziet. "PiqaBoo staat niet op zichzelf. Het is een nieuwe reeks ontwikkelde soorten, waarbij je het moet zien als de voornaam Piqa en de achternaam Boo. Er zitten namelijk nog andere gelijksoortige type peren aan te komen met dezelfde eigenschappen, maar een andere smaak of kleur. Een hele nieuwe reeks Piqa-peren. Het heeft vrij lang geduurd, maar ik denk oprecht dat met de introductie van deze peer er een nieuwe weg ingeslagen is."

"Het is een zeer arbeidsintensieve, risicovolle en prijzige teelt, waardoor hij eigenlijk alleen interessant is omdat we te weten zijn gekomen dat hij zo duur verkocht kan worden", gaat Kris verder. "Bij normale perenprijzen zou het economisch niet verantwoord zijn om hiermee aan de slag te gaan. Het is een ander type boom, die anders behandeld moet worden. Ook wij hebben heel wat moeten leren. Het voordeel is wel dat het een boom is die alleen geteeld kan worden in een kouder klimaat. Voor Zuid-Europa of Australië is het moeilijker, omdat hij dan oranje kleurt en niet meer zijn mooie rode blos heeft. Onze bomen staan nu 7 jaar en we denken dat we de teelt nu onder de knie hebben, maar dat zal de komende jaren moeten blijken. Als dat lukt pluk je er letterlijk en figuurlijk de vruchten van. Ook al omdat ze ongevoelig zijn voor de belangrijkste schimmels door de genetica die volledig anders is dan van andere peren."

Belgische en Duitse markt
De eerste volwaardige oogst van dit jaar ziet er zeer goed uit, zo stelt Kris. "We hebben mooie volumes kunnen plukken en hebben bovendien bijna geen uitval gehad. Daarnaast is er al veel interesse voor. Vanuit Nieuw-Zeeland gaan ze voornamelijk naar de Aziatische markt, waar hij al even geapprecieerd wordt. Daar is het wel een zekerheid. Zo hebben wij vorig jaar ook al verkocht aan China en Vietnam, maar toen hadden we nog niet de volumes om aan de supermarkten te leveren. Dit jaar gaan we dit voor het eerst wel doen. In Duitsland liggen ze bij Edeka en in België zal Delhaize ze aanbieden. Het is interessant om te zien wat ze gaan doen."

De rode peer is traditiegetrouw namelijk een peer die voornamelijk door de Aziatische consument gewaardeerd wordt. "Toch zien we hier ook op de Europese markt zeer veel potentie in. Ik zal eerlijk zijn: soms zijn er zeker ook mensen die het niets vinden, maar anderen hebben weer nog nooit zoiets lekkers gegeten. In Nieuw-Zeeland wordt ook wel de vergelijking gelegd met de kiwi. Dit is ooit ook geïntroduceerd en men wist niet wat ze ervan moesten denken. Ik durf niet te denken dat we het succes van de kiwi gaan evenaren, maar er wordt zeer hard aan gewerkt om ook van de PiqaBoo een succesverhaal te maken."

Hangtags
Fruithandel Wouters verwacht de PiqaBoo zo'n 4 tot 5 weken lang aan te kunnen bieden. "Het wordt spannend wat de reactie gaat zijn. We hebben nog geen volumes dat we het heel het jaar kunnen aanbieden, maar deze weken zal blijken of het grote publiek ze oppakt. Er is in ieder geval veel interesse. Hij valt natuurlijk ook op met zijn kleur, dus dat maakt de mensen nieuwsgierig. Zo hebben we ook speciale hangtags toegevoegd, zodat men de QR-code kan scannen en op de website meer informatie over de peer kan vinden. Wij hebben er in ieder geval veel vertrouwen in en zullen er de komende jaren zeker in gaan uitbreiden. We zijn veel bezig met de smaak en leren nog altijd bij. Stap voor stap zal het voet aan de grond krijgen."

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Fruithandel Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen, België
+32 (0)475283696
[email protected]
www.woutersfruit.be