Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joaquín Campos van Betagrande: "Met voorgesneden product benutten we beter onze volumes"

"Kleinere prei- en peenoogst verwacht in Andalusië door droogte"

De oogst van groenten in de buitenteelt in Zuid-Spanje is weer op gang getrokken. Er worden onder meer prei, peen, koolrabi's en witte kolen geoogst, zij het met de nodige uitdagingen: de beperkte waterbeschikbaarheid zorgt voor een kleinere oogst en telers hebben het moeilijk om voldoende arbeidskrachten te vinden.

Betagrande verkoopt al meer dan 20 jaar gesorteerde en gewassen groenten op de binnenlandse markt (70%) en in Midden-Europa. Het bedrijf teelt voornamelijk prei, wortelen, koolrabi's, witte kolen en uien, maar ook paksoi en pompoenen. Van de ongeveer 450 hectare in Hinojos, een gemeente in de nabijheid van het Nationaal Park Doñana, is 100 hectare gewijd aan de teelt van prei.

"We zijn weer begonnen met de afzet van prei op de binnenlandse markt en van koolrabi, Chinese kool en andijvie op de buitenlandse markt", zegt manager Joaquín Campos. "De droogte in Andalusië heeft een directe impact op de gewassen. De groentenoogst zal dit jaar kleiner uitvallen en dit zie je al weerspiegeld in de prijzen", voegt hij eraan toe.

"We zijn ook al bezig met waspeen, want bospeen doen we nu minder. Dit product vergt meer handenarbeid en die is momenteel moeilijk te vinden. In de provincie Huelva zijn er momenteel veel teelten die oogstmedewerkers nodig hebben, zoals zachtfruit, citrus en olijven", legt de teler uit. "De telersprijs voor vollegrondsgroenten compenseert de kosten niet om oogstmedewerkers uit de nabijgelegen teeltgebieden weg te plukken."

Betagrande werkt met vooraf vastgestelde programma's. "We kunnen ons niet wagen aan het zoeken naar klanten voor onze oogst. Dat zou als het ware een loterij zijn, met mogelijk grote verliezen tot gevolg. Ongeveer 30% van onze opbrengst exporteren we naar Centraal- en Noord-Europa, want daar hebben ze nu zelf weinig product. Maar Spanje wordt steeds interessanter als markt, dus zijn we de laatste jaren ook in eigen land onze programma's aan het uitbreiden", benadrukt hij.

Joaquín Campos leidt ook Procesados Vegetales del Sur, met het merk Soleir - Transformados Agrícolas. Het bedrijf werd in 2020 opgericht met als doel ook de mindere kwaliteit te benutten. Het wordt verwerkt in voorgesneden producten voor de horeca of bedrijven die bereide voedingsmiddelen of sauzen maken.

Het bedrijf bevindt zich in Dos Hermanas, in de provincie Sevilla, en verwerkt jaarlijks ongeveer 250 ton product, voornamelijk ui, maar ook prei, courgettes, pompoenen en wortelen. Naast de voorgesneden producten heeft Procesados Vegetales del Sur ook kant-en-klare producten zoals de typisch Andalusische koude soepen gazpacho en salmorejo. Alle producten worden aan grootverbruikers in Spanje in bulk verkocht.

"Voordat we voorgesneden groenten maakten, waren we gedwongen om een deel van de opbrengst met schilschade of andere esthetische gebreken te verkopen tegen dumpprijzen of te bestemmen voor voer. Dit bracht ons op het idee van het voorgesneden product. Dat biedt toegevoegde waarde en zo diversifiëren we ook meteen onze bedrijfsactiviteiten", besluit Joaquín Campos.

Voor meer informatie:
Enrique Campos
Procesados Vegetales del Sur S.L.
Tel: +34 954 72 67 00 (Spanje)
Mob: +34 667 556 544
[email protected]
www.soleir.es
www.betagrande.com