Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nat najaar desastreus voor landbouwers"

Telers in Nederland hebben te maken met een extreem nat najaar: we beleefden de natste oktobermaand ooit en ook in november viel zeer veel neerslag. Als gevolg hiervan verloopt de oogst al weken erg moeizaam en zit een gedeelte van de aardappelen, wortels en bieten nog in de grond. Gisteren waren LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, vakgroepvoorzitter Akkerbouw en Vollegrondsgroente Tineke de Vries, en Bas Blok, voorzitter LTO Noord afdeling De Hoeksche Waard op bezoek in Goudswaard. Op het bedrijf van Gerben Melissant en zijn vader en Wilco Dam gingen zij in gesprek over de gevolgen van de vele regen. Ook werd er over andere actuele zaken gesproken, zoals de gevolgen van kalenderlandbouw en de afbouw van de derogatie.

Na weken met regen is de bodem inmiddels zo nat dat deze niet of nauwelijks nog begaanbaar is om te rooien. Telers krijgen daardoor nu te maken met rot en problemen met de opslag. Ook is er komende tijd lokaal vorst op komst, wat funest is voor het laatste gedeelte van de oogst.

Sjaak van der Tak: “Het natte najaar is voor akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers ronduit rampzalig. De zorgen over de hierdoor ontstane schade zijn groot, bleek ook uit het bezoek gisteren. We hebben steeds vaker te maken met extreem weer, waardoor het risico op het mislukken van delen van de oogst groter wordt. LTO wil de mogelijkheden voor telers en tuinders om zich hiertegen financieel te wapenen verder verbeteren. Nu is het hopen op een drogere en milde periode, zodat er nog iets van de oogst te redden valt.”

Tineke de Vries: “Telers door heel Nederland zijn al weken bezig hun aardappelen uit de grond te krijgen. Door het late voorjaar waren de aardappelen eerder nog niet rijp. Dit is het zoveelste voorbeeld van dit jaar dat het werken met vastgelegde data niet strookt met de boerenpraktijk. We vragen dan ook om coulance voor akkerbouwers die niet aan bepaalde verplichtingen kunnen voldoen vanwege het langdurige natte weer.”

Overvloedige regenval baart zorgen in West-Europa
In een groot deel van Europa is het natter en op sommige plekken ook warmer dan normaal, zo schrijft Nieuwe Oogst. In Scandinavië is het daarentegen bovengemiddeld koud. De zaaiomstandigheden voor wintergewassen zijn in Midden-Europese landen gunstig, maar in West- en delen van Noord-Europa vertraagt de overvloedige regenval sinds half oktober het landwerk.

Bron: LTO

Publicatiedatum: