Vier jaar geleden startte Herman Navis, samen met een groep lokale telers, met het telen van veldbonen. Herman werkt samen met onder andere Rogier Scherpbier. Rogier maakt van de geteelde veldbonen meel, gries en mixproducten. Samen kijken ze op de site van de Provincie Flevoland terug op de ervaringen en uitdagingen. En beantwoorden ze de vraag: wat verwachten zij voor de toekomst van de veldboon?
Proeftuin veldbonen
De veldboon is een plantaardig, eiwitrijk product. Herman en Rogier nemen samen deel aan het project “Proeftuin FlevoVeldboon”. Deze proeftuin is onderdeel van Landbouw Meerdere Smaken. Herman houdt zich bezig met de innovatie van het complete teeltproces. Rogier verwerkt in zijn bedrijf Zonnespelt granen en peulvruchten tot producten. De eiwitrijke veldboon sluit prachtig aan bij de graanproducten die Rogier bij Zonnespelt produceert. Na een paar jaar teelt- en productontwikkeling, brachten zij samen de voordelen en de uitdagingen in kaart.
Uitdagingen
De teelt van plantaardige eiwitten, met name veldbonen, staat momenteel nog in de kinderschoenen. Op de manier van telen, veredeling van het ras, bestrijding tegen ziekten en plagen is nog veel te winnen om het gewas te optimaliseren. Met een optimale teelt, wordt het product voor mede-collega's ook aantrekkelijker om te telen. Het verwerken van plantaardige eiwitten groeit in populariteit binnen de agrofoodsector. FlevoVeldbonen zijn eiwitrijk en hoog in gezonde mineralen en voedingsstoffen. De teeltduur is kort, de boon groeit uitstekend op de typische kleigrond en in de klimaatomstandigheden in Flevoland.
Desondanks blijft de bekendheid van het product onder consumenten nog achter. De verwachting bij de start van het project was dat de populariteit onder de consumenten een stuk hoger zou zijn dan op dit moment het geval is. Rogier en Herman laten weten dat de winst op de veldboon nog niet groot is. Terwijl de veldboon juist een gewas is waarbij een hoge productie makkelijk te behalen is. "De grootste uitdaging zit in de bekendheid bij de consument en het consumptiegedrag. Aan ons om de juiste producten te ontwikkelen en bekendheid te vergroten omtrent de veldboon en wat je er allemaal mee kunt maken” zegt Rogier.
Trots
Die uitdaging maakt Herman en Rogier ook trots: "Samen mogen we experimenteren en leren hoe deze gewassen optimaal benut kunnen worden”, zegt Herman. De veldboon heeft een fantastische eigenschap: het verhogen van de biodiversiteit en het vastleggen van stikstof in de plant. Dit betekent dat het CO₂ -gehalte in de lucht aanzienlijk daalt wanneer er een eiwitgewas is geplant. "We gebruiken deze gewassen dus niet alleen voor onszelf, maar ook om de wereld weer in balans te brengen", aldus Rogier. Dat is om trots op te zijn: de veldboon is een symbool geworden van balans. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor ons dieet. Denk aan proteïnerijke pannenkoeken en voedzaam brood. De veldboon heeft een fantastische voedingswaarde en is een pure grondstof.
De veldboon over tien jaar
Over tien jaar hopen Herman en Rogier op een Nederland waar de veldboon een essentieel onderdeel is in onze maaltijd. Een toekomst waarin het telen en verwerken van deze boon niet alleen hun passie is, maar van meerdere boeren en verwerkers "Samen met ondersteuning vanuit de provincie, hebben we de kennis en de kracht om plantaardige eiwitten onder de aandacht te brengen en de samenleving enthousiast te maken. Dat geeft ons de mogelijkheid de gewassen verder te ontwikkelen, zodat vraag en aanbod gelijk met elkaar opgaan. Stap voor stap samen aan de slag geeft de ruimte voor ervaring én aanpassing. Zo hopen we over 10 jaar een topgewas te hebben ontwikkeld, wat bij Nederlanders op hun bord ligt", zegt Herman.
Bron: Provincie Flevoland