De Spaanse import van Egyptische sinaasappelen is tussen 2022 en 2023 spectaculair gestegen van 61 ton naar 107.676 ton, zo blijkt uit gegevens van Datacomex, de statistiekdienst van het Spaanse ministerie van Handel. 78% van de import komt via de regio's Murcia en Valencia het land binnen.
Spaanse import van Egyptische sinaasappelen (bron: Datacomex)
“Inderdaad, de import uit Egypte is ontzettend hard toegenomen in 2023”, zegt Eduardo Eraso, specialist citrus bij telersvereniging Asaja Córdoba. “Uiteraard vragen wij vanuit Asaja dat, ongeacht het product en het land van herkomst, de overheid controle uitoefent, ook inzake het wederkerigheidsbeginsel wat fytosanitaire eisen betreft, en zeker in dit geval van sinaasappel. Dergelijke import kan ons natuurlijk hard treffen, want hier in de vlakte van de rivier de Guadalquivir vindt bijna de helft van de Spaanse sinaasappelteelt plaats.”
“Egypte was vorig jaar de grootste leverancier van sinaasappelen aan de EU. De belangrijkste reden daarvoor is waarschijnlijk de verplichte koudebehandeling voor Zuid-Afrika. Door de hogere kosten kwam er minder Zuid-Afrikaans citrus op de Europese markt en kon Egypte het gat opvullen.”
“Toch zou het wenselijk zijn dat het ministerie van Landbouw de Europese Unie het cold treatment voor citrus van alle herkomstlanden eist, inclusief Egypte, want er zijn al ladingen Egyptische sinaasappelen gedetecteerd met Citrus Black Spot.”
Eduardo Eraso
“Hoewel de import uit Egypte stopt wanneer het Spaanse seizoen begint, om overlap te vermijden, berokkent het ons toch aanzienlijke schade. Het fruit wordt immers in koelcellen bewaard en dat beïnvloedt steevast de verkoop van Spaanse sinaasappelen aan het begin van het seizoen.”
“Hier in Andalusië is de opbrengstdaling groter dan in andere Spaanse teeltgebieden door de grotere impact van de droogte en de beperkingen op het gebruik van irrigatiewater. Het is hier ook ontzettend warm geweest in mei en juni. De oogst is gemiddeld met meer dan 20% gedaald, maar er zijn ook teeltbedrijven die 40% minder sinaasappelen zullen plukken. De grote citrusdistributeurs bevinden zich echter in de Valenciaanse Gemeenschap en die verkopen dus ook het Andalusische product. Daarom komt het gros van de import uit Egypte via die regio het land binnen”, vertelt Eduardo.
De verwachting is dat er ook dit seizoen opnieuw grote hoeveelheden Egyptische sinaasappelen zullen worden geïmporteerd door Spaanse bedrijven. “Helaas zou dit een precedent kunnen scheppen. Ik denk dat die cijfers niet gemakkelijk zullen dalen, en dat ze zelfs zullen blijven stijgen, tenzij de Spaanse teelt zich snel herpakt of ook van Egypte de koudebehandeling wordt geëist”, besluit Eduardo Eraso.
Voor meer informatie:
Asaja Córdoba
Tel: +34 957 48 06 00 (Spanje)
[email protected]
www.asajacordoba.es