Het is niet aan te raden om puur vruchtensap (gedeeltelijk) te gebruiken als vervanging voor fruit, vooral vanwege de lage verzadigingswaarde in combinatie met het hoge suikergehalte. Maar het drinken van puur vruchtensap hoeft niet, net zoals dranken met toegevoegd suiker, volledig te worden afgeraden. Matige consumptie van puur vruchtensap past binnen een gezond voedingspatroon, maar niet ter vervanging van fruit, zo blijkt uit een proefschrift van Floor Scheffers aan de Universiteit Utrecht.
Puur vruchtensap, zonder toevoegingen, heeft overeenkomsten met zowel fruit als dranken met toegevoegd suiker (zoals cola, limonadesiroop en sport- en energiedrank). Puur vruchtensap bevat, net als fruit, vitamine C en flavonoïden, maar het geeft minder verzadiging en bevat ongeveer net zoveel suiker als dranken met toegevoegd suiker. Matige consumptie van puur vruchtensap bleek gunstig voor het risico op hart- en vaatziekten terwijl er geen verband werd gevonden met diabetes type 2 en astma. Toch is het bewijs nog beperkt.
Bron: Universiteit Utrecht