Tholen - Er staat ontzettend veel druk op de biologische perenmarkt op het moment. Dit vertelt Gunther De Vadder van BelOrta. "Het verwondert mij dat zo veel mensen niet geïnformeerd waren dat er over heel Europa weinig volumes beschikbaar zijn", zo legt de specialist in bio-fruit van eerst BFV, maar sinds 1 oktober BelOrta, uit.
"Het is inmiddels meer nee zeggen dan ja", gaat hij verder. "In mei is er al geroepen dat de programma's afgesproken werden, omdat er zo veel minder volumes uit Italië zouden komen. Zelfs na de oogstprognoses in juli, waarbij Italië op zo'n 10 procent van het normaal zat, bleven velen hardleers en probeerden ze product uit het land te halen. Dan blijkt dat daar inderdaad vrijwel geen biologische peren in te kopen zijn en komen ze nu toch bij ons om 5 vrachtwagens vragen."
Gunther geeft aan dat hij bij nieuwe aanvragen zelfs een auto per week niet redt. "Wij, Nederland en Polen zijn de enige landen met nog biologische peren beschikbaar. Daarbuiten heeft iedereen zijn programma's lopen. Als ik nu wil leveren aan nieuwe klanten, moet ik van iemand anders af gaan nemen." Het zorgt, zo stelt hij, voor flinke paniek op de markt momenteel. "Je ziet dat mensen nu al door krijgen dat ze zonder bio-peren gaan zitten, waardoor emoties soms hoog oplopen. Ik kreeg laatst echt boze belletjes, omdat ik geen peren buiten de lopende programma's kon leveren. Alleen is het simpelweg niet anders. Inkopers die normaal naar Italië trokken, komen nu midden november bij ons om te vragen om 5 vrachtwagens per week. Dat gaat natuurlijk niet."
Hij voorziet dan ook dat er zeker niet genoeg volumes zullen zijn om het jaar door te komen. "Ik heb gegarandeerd dat we onze vaste programma's kunnen leveren tot week 8. Dan zou het in eerste instantie over lopen op het overzeese seizoen, wat voor week 6 of 7 gepland stond. Inmiddels weet ik dat dit ook wat later zal zijn. Dat zorgt inmiddels al weer voor verlengingsaanvragen."
Minder geschikt voor lange bewaring
"Alleen moet je ook niet te ver in het seizoen mikken in verband met de kwaliteit", legt Gunther uit. "Vorig jaar hadden we een droog voorjaar en droge zomer, maar dit jaar hebben we een nat voorjaar en natte zomer gehad. Kwalitatief zijn ze heerlijk, maar daardoor zijn de peren een stuk bronziger en zoeter. Dat zorgt op de lange termijn in bewaring voor problemen. Vorig jaar hadden we peren tot de paasweek, maar dat gaan we nu niet redden. Aan de andere kant komen er wel zeer veel grote kalibers uit de sorteringen. Slechts 3 procent is industrie, wat voor de telers weer mooi is."
Wat betreft de prijzen probeert hij echter voorzichtig te zijn. "Met fors minder volumes en zeer veel vraag kunnen de prijzen nog wel eens door het dak schieten. We zien ook dat sommigen al €2,20 vragen, maar wij willen het toch op een redelijk niveau houden. Aan de ene kant moet je namelijk de consumenten niet af willen schrikken, waardoor je ze wegjaagt en aan de andere kant hebben we een groot cliënteel vaste, betrouwbare partners opgebouwd. Dan willen we niet opeens veel meer vragen. Er zullen ook weer mindere jaren komen namelijk, waarbij we hen weer meer nodig zullen hebben. Zo weet je wat je aan elkaar hebt."
Positief jaar voor bio-appelen
Waar de biologische peren dus als warme broodjes over de toonbank vliegen, draait ook de appel volop mee op deze positieve trend. "We hebben twee weken wat mindere verkoop gehad, maar voor de Sinterklaasperiode is het traditioneel een klein dipje. Echter lopen we al met al toch zo'n 6 weken vooruit op vorig jaar."
De grootste reden hiervoor ligt, zo vervolgt Gunther, in het feit dat de appel nog altijd het goedkoopste fruit in het biologische schap is. "Bijna al het fruit is op het moment relatief duur, dus ondanks dat we iets in prijs zijn gestegen door de mindere volumes blijven mensen in deze tijden voor de appel opteren. Bovendien is de druk van het overzeese fruit er nog niet, waardoor de schapruimte voor het Belgische aanbod is. We verwachten in tegenstelling tot verleden jaar niet jaarrond te gaan met de appelen, maar de grootste verbruiker Jonagold zal ongeveer tot eind april beschikbaar zijn."
Eerste bio-aardbeien
Ten slotte zijn straks in mei ook de eerste biologische aardbeien beschikbaar bij BelOrta. "Dat is voor het eerst. Er is een biologische appelteler waar we mee werken, die verleden jaar op naakte grond heeft geprobeerd de doordrager Falco op te zetten. Dat is destijds een succes gebleken. Hij heeft nu op gecertificeerde bio-grond een hectare in tunnelteelt staan, die we straks de volledige maand mei aan kunnen bieden. Het is een ideale aanvulling op het assortiment, net na de appelen en peren, maar voor kersen."
Voor meer informatie:
Gunther De Vadder
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)155 655 291
[email protected]
www.belorta.be