Nederland is na Polen de tweede producent van champignons in Europa. In 2022 ging het om 235 miljoen kilo. Hiervan ging 155 miljoen kilo naar de verwerkende industrie, zoals diepvries en conserven, en 80 miljoen kilo naar de versmarkt. Zo'n 40 procent van de verse champignons wordt in Nederland verkocht, terwijl de overige 60 procent vooral wordt afgezet in onze omringende landen. De top-3 afzetlanden in het buitenland zijn Duitsland (19%), Frankrijk (12%) en Belgiƫ (11%). Dit en meer valt te lezen in de Factsheet champignon in beeld van het GroentenFruit Huis.
Liefhebbers
De grootste liefhebbers van champignons zijn te vinden in het Verenigd Koninkrijk. Zo eet een Brit gemiddeld 3 kilo verse champignons per jaar. In Polen, het grootste productieland van champignons, wordt per persoon gemiddeld 2,2 kilo gegeten. Nederlanders consumeren gemiddeld 1,8 kilo, net voor Duitsland waar 1,6 kilo wordt genuttigd.
Kastanje en gesneden
Nederlanders zijn gek op gemak wat ook terug valt te zien bij champignons. Het aandeel gesneden champignons (wit+kastanje) in de totale supermarktverkoop van paddenstoelen stijgt in 2023 naar 16 procent (9% in 2020). De verkoop van kastanje champignons zit nog altijd in de lift. Zo gaat het in 2023 om 29 procent onbewerkte kastanje champignons. Witte champignons zijn jarenlang voor een lage prijs in de winkel verkocht. Zo bleef de prijs voor een bakje witte champignons 20 jaar op hetzelfde niveau. In 2022 en 2023 wordt voor champignons meer betaald.
Lees hier het volledige factsheet
Bron: GroentenFruit Huis