Tholen - De belichte teelt in de trostomaten is deze winter weer in groteren getale opgepakt bij de telers van Coöperatie Hoogstraten. Na vorig jaar, waarin er vrijwel niets aan belichte teelt was vanwege de hoge energiekosten, zijn de lichten dit jaar op vele plekken toch weer aangegaan. "Het is zeker nog niet op het niveau voor voor de energiecrisis, maar we kunnen van de winter onze klanten weer goed beleveren", vertelt Bart Van Bael van Coöperatie Hoogstraten.
"Dit geldt in zowel specialty's als standaardproduct", gaat Natalie Snijers van de coöperatie verder. "Verleden jaar zagen we toch dat wel wat telers opteerden voor enkel een zomerteelt. Bovendien was er ook een kleine overgang van specials naar trostomaten. Nu is er echter weer een tendens dat men weer meer naar specials kijkt. De eerste stappen worden gezet in resistente rassen, wat wel echt een evolutie is. Het geeft meer zekerheid in de teelt."
"Vanaf week 51 starten dus al wel wat telers met het oogsten van hun belichte trostomaten. Deze winter zullen we weer boven de 30 hectare belichte trostomaten zitten, waar dit vorig jaar maar amper 5 hectare was."
Ook in de specials wordt er stevig ingezet op voornamelijk de Miss Perfect Délice, Sweetest Queen en San Marzano tomaten. Deze San Marzano wordt in de toekomst voornamelijk als Thomasso verkocht. Tijdens de afgelopen Fruit Attraction beurs heeft de coöperatie samen met Tomeco de Thomasso aan het grote publiek gepresenteerd en hier wordt dan ook veel van verwacht. "We zagen dat een dergelijke tomatenvariëteit zeer goed aansloeg, waardoor we het nu vanaf week 12 en 13 bij de Belgische retail, en daarnaast ook bepaalde exportbestemmingen, uit zullen gaan rollen."
In de druk van het ToBRFV-virus ziet de coöperatie daarbij ook de eerste lichtpuntjes. "Er is uitermate veel om te doen geweest. En nog altijd zijn er veel zorgen, want telers moeten zeer hard werken om de serres te ontsmetten en de risico's te beperken. Alleen zien we dat er in sommige segmenten inmiddels resistente rassen zijn ontwikkeld. Toch lijkt het voor bepaalde kleinere segmenten nog even te duren voor er resistente rassen zijn. Over het algemeen zijn we voorzichtig positief over deze ontwikkeling."
Snacken als groeimarkt
Een segment waar Coöperatie Hoogstraten veel potentie in ziet is het snackconcept. "Dat verovert meer en meer een plaats in het schap in België. Dat zien we eigenlijk in alle groentensoorten. Met de verstomaatjes maken we al tijden een groei mee door, maar ook de snackkomkommer en zaadloze snackpaprika beleven een forse stijging in populariteit. Retailers willen deze ook meer in zijn totaliteit wegzetten. Dit zie je in Nederland al even, maar ook Belgische retail richt meer en meer een speciaal hoekje in de winkel in met de verschillende snackconcepten bij elkaar om de gezondheid te promoten. Dit zien wij voor de komende jaren dan ook als groeimarkt."
Voor meer informatie:
Bart Van Bael / Natalie Snijers
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
2320 Hoogstraten, België
Tel.: +32 33 40 02 11
[email protected]
www.hoogstraten.eu