Om de kosten van de NVWA te kunnen blijven dekken stijgen de retributietarieven per 1 januari 2024, onder andere door de hoge inflatie en een nieuwe cao Rijk. De tarieven die de NVWA hanteert voor keuringen en controlewerkzaamheden voor de overheid stijgen met 9%. De tarieven voor derden stijgen gemiddeld met 17% ten opzichte van 2023, door de keuze om de jarenlange generieke demping af te bouwen. De grootste stijging zit bij de tarieven voor de slachthuizen en de export en relatief minder bij import. Dat meldt minister Adema van LNV aan de Tweede Kamer
Adema heeft Wageningen Economic Research gevraagd te onderzoeken of de voorgestelde NVWA-tarieven voor 2024 bij bepaalde sectoren en bedrijven opvallende en onaanvaardbare ontwikkelingen ten aanzien van de financiƫle positie geven. In het rapport 'De verwachte economische effecten van de voorgenomen NVWA-tariefswijziging in 2024 voor bedrijven en sectoren' concluderen de onderzoekers dat dit niet het geval is, stelt de minister vast.
Het ministerie heeft de concept-tarieven ook binnen een consultatieproces voorgelegd en toegelicht aan het bedrijfsleven. De organisaties Vee&Logistiek Nederland, COV, POV, NVVS, Groenten en Fruithuis, DMIA, Nepluvi, KNS, LTO Nederland, Visfederatie en AIP, hebben bezwaar gemaakt tegen het gevolgde consultatieproces. Dit gaat volgens de minister vooral over de timing en de beschikbaarheid van relevante informatie.
PricewaterhouseCoopers is bezig met de agentschapsdoorlichting van de NVWA. Daarbij zal ook de bekostiging, het afleggen van verantwoording, het bieden van transparantie, het financieel beheer, de doelmatigheid en toekomst van de organisatie worden belicht. Adema komt in de eerste helft van 2024 met een rapportage over doelmatigheid en effectiviteit van de NVWA. Hierin neemt hij de uitkomsten van de agentschapsdoorlichting mee, en voor zover mogelijk de invloed hiervan op de NVWA-tarieven.
Bron: Ministerie van LNV