Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alessandri: "We verkochten zelfs fruit met hagelschade"

Driekwart minder Angelica peren in Italië

Het is een jaar om vlug te vergeten voor de Italiaanse telers van Angelica peren. Driekwart van de oogst is verloren gegaan. Maar Luciano Alessandri van het familiebedrijf Angelica di Romagna, dat ruim 20 hectare Angelica peren teelt in Cesena, merkt hoe belangrijk het fruit is op de groothandelsmarkten.

"Door de vorst hebben we 75% van de opbrengst verloren", zegt Alessandri. "En er was ook een hagelbui. Maar er was zo'n grote vraag naar de peren dat zelfs het door hagel gemerkte fruit zonder problemen werd verkocht. De prijzen waren dan ook hoog: van €3 tot €6 per kilo, afhankelijk van de kwaliteit en de maatsortering."

Het is een peer met een hoge Brix-waarde en zeer fijn vruchtvlees, typisch voor een zomerpeer. "Maar het verrassendste kenmerk is de houdbaarheid: ook al wordt het vruchtvlees intens geel, het blijft stevig. We hebben testen uitgevoerd en gezien dat de peren tot maart kunnen worden opgeslagen. Maar dit jaar zijn de voorraden nu al bijna op..."

Met slechts een kwart van opbrengst van een normaal jaar, kon Alessandri maar weinig klanten tevreden stellen. "Het spijt me heel erg dat ik niet naar iedereen voldoende peren kon zenden, maar dit jaar is het helaas zo."

De peer komt oorspronkelijk uit de provincie Pesaro-Urbino. Elk jaar vindt er in het dorp Serrungarina een festival plaats dat aan dit fruit is gewijd. "Maar in de loop van de tijd is het aantal telers drastisch afgenomen. Er zijn nog maar weinig telers overgebleven die deze peer op professionele manier telen", voegt Alessandri toe.

Van het productiepotentieel van 600 ton heeft Alessandri dit jaar minder dan 150 ton geoogst. "We hebben geen anti-vorstsystemen, en dit jaar heeft de vrieskou hard toegeslagen op onze percelen", besluit hij.

Voor meer informatie:
Angelica di Romagna
Via Borghetto, 2650 – 47521
Cesena (FC) - Italië
Tel: +39 (0)547 301465
[email protected]
www.angelicadiromagna.it