Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt papajas

In Nederland is de vraag naar Famosa papaja's beperkt, terwijl Golden papaja's een sterke stijging van de vraag kennen, vooral in Zuid-Europa, waardoor ze een gewild kerstartikel worden. In Frankrijk is de markt stabiel maar complex, met papaja's uit Spanje en Brazilië. In Italië daalt het marktaandeel van papaja's echter door dalende prijzen en een mindere kwaliteit, vooral van het dominante ras Formosa. Spanje daarentegen ziet een aanzienlijke stijging van de vraag naar papaja's tijdens de feestdagen, met een concurrentievoordeel op basis van nabijheid en kwaliteit. Zuid-Afrika kampt met een lage teelt van papaja's, mogelijk als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. In Noord-Amerika wordt verwacht dat het aanbod van papaja's zal toenemen na maanden van beperkte beschikbaarheid, onder invloed van factoren zoals het zonlicht en economische aanpassingen.

Nederland: vraag Famosa-papaja’s beperkt; naar Golden-papaja’s skyhigh
De prijzen van Famosa-papaja’s zijn niet al te hoog. Volgens een Hollandse importeur is onder meer de toenemende concurrentie vanuit Spanje daar debet aan, zo is er op dit moment productie vanuit de Canarische Eilanden. Wel is de markt verbeterd ten opzichte van de vorige twee weken. De markt voor de Golden papaja’s daarentegen zijn skyhigh. Waar andere jaren Jamaica en Ecuador nog weleens Golden papaja’s stuurden is dit jaar Brazilië alleen op de markt. “De vraag is gigantisch We hebben twee keer zoveel besteld, maar de beschikbaarheid is beperkt”, aldus een importeur die vertelt dat deze exoot vooral in het zuiden van Europa en als een Kerstartikel wordt gezien.

België: Kwaliteitszoekers komen nog altijd uit bij dure ingevlogen papaja
"Papaja begint zijn plekje in het schap te verdienen. Zeker rond deze periode is het een product waar vele restaurateurs, maar ook steeds meer thuiskoks mee uitpakken. In België zijn veel restaurants dicht met de feestdagen, maar het weerhoudt de consument er niet van om eens voor een exotische vrucht te kiezen", legt een Belgische handelaar uit. "Toch zien we dat er wel een trend gaande is in de markt, waarbij men meer voor lokale specialiteiten kiest om een gerecht wat extra's te geven. Invliegen zit toch een beetje in de hoek waar de klappen vallen. En op dit moment komt eigenlijk ons volledig aanbod uit Brazilië met luchtvracht. Deze zijn bovendien ook nog redelijk duur vanwege wat kleinere volumes die deze kant op komen. Toch komen mensen die puur naar kwaliteit zoeken nog altijd terecht bij ingevlogen exoten, maar het lijkt bij ons wel iets minder te worden."

Duitsland: vraag naar papaja's is gematigd door overaanbod
De vraag naar papaja's is momenteel gematigder dan normaal vanwege een overaanbod, zegt een importeur. "Dit komt doordat sommige ketens hun orders in Nederland hebben geannuleerd, waardoor de goederen momenteel te goedkoop worden verkocht via het buurland. Er zijn nog wel veel papaja's met een formaat van 4,5 kg beschikbaar." Het bedrijf betrekt het hele jaar door uitsluitend papaja's uit Brazilië als luchtvracht. In de zomer kan hij veel papaja's op de markt brengen, ondanks het grote aandeel lokale producten. Volgens hem heeft papaja zich ontwikkeld tot een belangrijk product. De situatie was stabiel tot twee of drie maanden geleden, toen een grote discounter een mediagenieke aankondiging deed dat hij het zonder luchtvracht wilde doen. Volgens de importeur leidde de weigering van luchtvracht tot een daling van de vraag naar papaja's, wat op zijn beurt resulteerde in een overaanbod in Brazilië. Voor het overige heeft de prijs zich het hele jaar door in lijn met de markt ontwikkeld, vooral omdat de luchtvrachtprijzen dit jaar ook stabiel zijn gebleven, in tegenstelling tot de twee tot drie jaar daarvoor. Luchtvrachtruimte wordt echter schaarser. Het ras Formosa wordt voornamelijk verhandeld, hoewel het ras Golden ook in kleine hoeveelheden wordt verhandeld.

Frankrijk: gecompliceerde maar stabiele markt
De Franse markt wordt momenteel gekenmerkt door papaja's uit Spanje en vooral door de Formosa vlakke papaja uit Brazilië. Hoewel de feestdagen normaal gesproken een goed moment zijn om dit exotische fruit te kopen, is de markt op dit moment gecompliceerd. "De markt is een aantal maanden moeilijk geweest, maar is nu stabiel". Papaja's worden momenteel verkocht voor tussen de 3,50 en 4 euro per kilo voor de Braziliaanse oorsprong, en tussen de 2 en 2,20 voor de Spaanse oorsprong.

Italië: papaja verliest marktaandeel
Er is een negatieve trend voor papaja's, met gemiddelde verkoopprijzen die de neiging hebben om te dalen en een slechte kwaliteit. Op de belangrijkste Italiaanse groothandelsmarkten is het Braziliaanse ras Formosa aanwezig, met prijzen die variëren van 3,50 tot 4,30 euro/kg.

Een groothandelaar in Emilia Romagna zegt dat papaja wat marktaandeel verliest, tenminste in zijn afzetgebied. De volumes zijn laag, het is een zeer marginale vrucht, in tegenstelling tot andere exotische vruchten die groeien, zoals mango's. "Het ras dat in Italië circuleert is de Formosa, de grootste papaja. De rassen met kleinere vruchten worden niet meer gewaardeerd. De afgelopen dagen lag de groothandelsprijs van Braziliaanse papaja's op de markt waar ik werk rond de €4/kg. Gezien de logistieke kosten zijn dit lage prijzen, waardoor de Braziliaanse telers zeker met zeer lage marges zitten."

Spanje: feestseizoen stuwt de vraag naar papaja's omhoog
De vraag naar Spaanse papaja's is op dit moment explosief gestegen omdat de verkoop van exotische producten traditioneel toeneemt in de weken voor Kerstmis. Het is echter van maart tot juni wanneer de teelt in Spanje piekt, met drie keer meer volumes dan in de huidige periode. De Spaanse papaja concurreert voornamelijk met de Braziliaanse papaja's die per luchtvracht worden vervoerd, met als uniek verkoopargument de concurrerende prijs met een goede kwaliteit dankzij de nabijheid van de Europese markten, wat de ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleint. Sinds de grootste Spaanse coöperatie die papaja's verbouwt en exporteert in 2016 besloot om dit product op te nemen in haar exotische lijn, is de teelt gestaag gegroeid, vooral in de laatste twee seizoenen, met een groei van meer dan 50%. De belangrijkste teeltgebieden in Spanje zijn momenteel Almeria, Murcia en Malaga.

Zuid-Afrika: lage productie papaja's
Papaja's zijn dit seizoen erg schaars en de telers zijn een beetje "verbijsterd" over de reden: ze vermoeden dat het aan het klimaat ligt, gezien de ongewoon lange perioden met bewolkt weer die voorafgingen aan de beruchte cycloon Freddy begin 2023.

In alle teeltgebieden van papaja's in het noordoosten van Zuid-Afrika bleef het fruit gewoon uit. Inkopers in de detailhandel zeggen dat ze moeite hebben om fruit te vinden en ze hopen dat de papajavolumes in maart of april zullen toenemen.

Op de gemeentelijke markten worden betere prijzen betaald voor de weinige papaja's die er zijn dan door supermarkten.

"We krijgen R45 (2,36 euro) betaald voor een voorverpakte eenheid op de markt in Johannesburg," zegt een teler. Drie papaja's worden verkocht voor R60 (3 euro) in de betere detailhandel.

Noord-Amerika: aanvoer van papaja's zal naar verwachting aantrekken
De aanvoer van papaja's was de afgelopen maanden zeer beperkt, maar wordt nu weer beter beschikbaar. Het aanbod in Noord-Amerika is nu al minstens vier maanden beperkt en een deel van het probleem zou een gebrek aan zonlicht kunnen zijn dat de vruchtzetting beïnvloedt. Tegelijkertijd kunnen economische factoren ook een rol spelen - zoals bij vrijwel alle grondstoffen zijn de inputkosten voor papajatelers gestegen en op hun beurt passen zij zich aan. De aanvoer van papaja's komt momenteel uit Mexico. De vraag naar de tropische vrucht is redelijk stabiel en normaal voor deze tijd van het jaar. De vraag naar papaja's zal niet per se toenemen tijdens de feestdagen, maar waarschijnlijk wel in het nieuwe jaar wanneer de goede voornemens voor het nieuwe jaar beginnen. Tegelijkertijd groeit de algemene consumptie van papaja en heeft het misschien meer ruimte om te groeien dan meer volwassen grondstoffen op de Amerikaanse markt, omdat het nog steeds wordt gezien als een vrij nieuw product. Ondertussen lijken de prijzen op dit moment vergelijkbaar met vorig jaar.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt knoflook