Het begin van het Italiaans winterseizoen 2023/2024 voor kropsla werd gekenmerkt door aanzienlijke tekorten. Normaliter is de sla altijd rijp in de laatste week van oktober, maar dit jaar was de start van het seizoen nogal moeilijk. "September was constant mooi en warm, maar oktober was erg wisselend, met zware regenval en daarna hoge temperaturen. Als gevolg daarvan was de vollegrondssla constant van slechte kwaliteit", vertelt Peter Mair, commercieel manager bij de Italiaanse coöperatie Gruppo Mec.
Ook in de foliekassen had de sla te lijden onder de schommelende temperaturen en de hoge luchtvochtigheid. Mair: "In sommige gevallen waren de gekozen rassen niet geschikt voor deze temperaturen. Het gewas werd blootgesteld aan hoge insectenplagen en schimmelziekten. De ziektedruk was zo hoog dat de producten niet geschikt waren voor de export. Ondertussen eindigde de Duitse binnenlandse teelt vroeger dan het jaar voordien, wat leidde tot een tekort, waarbij de prijzen in sommige gevallen meer dan verdubbelden."
Pas in de tweede week van december normaliseerde de markt weer langzaam, vervolgt Mair. De prijzen zijn nu gestabiliseerd op een normaal niveau. "We zien geen probleem voor Kerst en Nieuwjaar. Als het weer blijft meespelen, zal M.E.C. genoeg voorraad hebben tot half januari op het huidige prijsniveau."
Het seizoen zal naar verwachting eindigen in de tweede week van april. Tot die tijd wordt er een continue aanvoer verwacht. Mair: "De telers in Zuid-Italië hebben ook te kampen met slecht weer, lage temperaturen en weinig zonuren in de winter. Want ook hier is de klimaatverandering al enkele jaren te zien. Het weer blijft een belangrijke factor in onze sector en beïnvloedt de teelt en de prijzen."
Italiaanse kropsla dominant
Italiaanse kropsla blijft de Duitse markt domineren tijdens de wintermaanden. De volumes zijn al jaren stabiel. "Hoewel de Belgische producten van zeer goede kwaliteit zijn en het gewicht per krop zeer nauwkeurig is, worden de producten geveild, wat onder andere bijdraagt aan hoge prijssprongen. Frankrijk verliest elk jaar terrein, wat ook te maken heeft met de veilingen en de arbeidsintensieve oogst. Spanje zou potentieel hebben in de slateelt, maar in de kassen daar worden nog steeds voornamelijk tomaten, komkommers en paprika's geteeld", besluit Mair.
Voor meer informatie:
Peter Mair
Gruppo Mec
Tel. +49 151 54453101
Tel. +39 333 4700507
[email protected]
https://www.gruppomec.it