"Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en het daaropvolgende domino-effect van de energiecrisis, inflatiecrisis, enz. leidde tot onzekerheid onder de bevolking. De terughoudendheid om te consumeren of de frequentere beslissing om goedkopere producten te kopen, was vooral begin 2023 merkbaar", zegt Charlotte Otte van Obsthof Otte. "Bovendien was er een groot aanbod van appelen op de Duitse en Europese markt als gevolg van een zeer hoge oogst, wat leidde tot dalende prijzen met stijgende teeltkosten en het wegvallen van eerdere steun. Dit is geen goede mix voor de economische stabiliteit van bedrijven."
Charlotte Otte. Foto: Obsthof Otte
Eerlijke prijzen voor hoge kwaliteit
Volgens Otte vereisen de stijgende teeltkosten en de hoge eisen aan ecologische en sociale normen, die staan voor een eerlijke voedselproductie in Duitsland, ook eerlijke prijzen. "De vraag is in de loop van het jaar afgenomen en mensen vragen weer steeds meer om hoogwaardige, duurzame en regionale producten. Met het oog op de klimaatverandering en de behoefte aan duurzame voedselproductie groeit de trend naar grondstofzuinig, regionaal fruit. Er moeten echter ook de nodige randvoorwaarden worden gecreëerd zodat deze ook in de toekomst in Duitsland kunnen worden geteeld." In de afgelopen jaren zijn er verschillende nieuwe appel- en perenboomgaarden aangeplant op het bedrijf van Otte, vooral biologische appelboomgaarden volgens de richtlijnen van Naturland.
Sterk gestegen teeltkosten, nieuwe rassen
"De teeltkosten liggen nog steeds op een hoog niveau. In sommige gevallen zijn de kosten voor materiaal en energie verdubbeld. Sommige daarvan zijn weer licht gedaald, maar we zijn nog lang niet op het niveau van voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Ook de personeelskosten zijn sterk gestegen. De fruitteelt is nog steeds erg arbeidsintensief. Door de stijging van het minimumloon en het algemene loonniveau stijgen de teeltkosten dan ook aanzienlijk. De kosten worden steeds hoger. Dat moet ook terug te zien zijn in de opbrengst," stelt de fruitteler. "We zijn altijd nieuwsgierig en experimenteren graag, dus we proberen altijd nieuwe rassen uit. Onze nieuwe favorieten onder de appelen zijn de Pia en Juicy, en de superlekkere 'Freya' in de biologische teelt. Wat aardbeien betreft, kijken we nu al uit naar het relatief nieuwe ras Rosaria. Dit is ons derde jaar met dit ras en we verwachten het eerste fruit weer in mei."
Mechanisatie en digitalisatie voor de toekomst
Met het oog op de huidige en toekomstige uitdagingen ziet ze mechanisatie en digitalisering als belangrijke antwoorden. "Ze zijn belangrijk voor de toekomst van de fruitteelt en we gaan er in volle vaart mee door. We hechten veel belang aan teeltmaatregelen. Bijvoorbeeld bij het snoeien van bomen: elke boom wordt individueel bekeken en zo gesnoeid dat hij zijn volledige potentieel kan ontwikkelen. Voor het eerst richten we ons nu ook op mechanisch snoeien. Mechanisatie en digitalisatie gaan echter gepaard met investeringen die een betrouwbare planning vereisen. De politieke randvoorwaarden moeten in deze context ook betrouwbaardere vooruitzichten creëren."
Prijsfocus maakt Duitse tuinbouw kapot
Daarnaast hebben de handelsstrategieën van de afgelopen maanden de nadruk gelegd op agressieve prijscampagnes en discountprijzen. "Een eenzijdige focus op prijzen zal ertoe leiden dat de voedselproductie naar het buitenland wordt verplaatst en de Duitse tuinbouw wordt afgeschaft. De voortdurend stijgende eisen en de verlaging van eerdere steun, bijvoorbeeld forfaitaire betalingen, diesel- en autobelastingen, etc., tonen - in tegenstelling tot wat wordt beweerd - de minachting van politici voor de Duitse tuinbouw en de binnenlandse voedselproductie", zegt Otte.
"De huidige politieke beslissingen leiden tot de afschaffing van de Duitse tuinbouw. We hadden van de coronavirus- en de Oekraïne-crisis moeten leren hoe belangrijk het is om stabiele zelfvoorziening te hebben - vooral op het gebied van voedsel." Bovendien maakt het huidige beleid de Duitse tuinbouw minder concurrerend. "Het is cruciaal dat voedsel van hoge kwaliteit ook als zodanig wordt gewaardeerd en op de markt wordt gebracht. De hoge eisen die aan de Duitse teelt worden gesteld zijn goed, maar er moet ook voor worden betaald. We gaan niet telen voor verkoopkanalen die de teeltkosten niet of maar net dekken."
Kortingsstrategieën zijn in strijd met duurzaamheid
De handel is voorstander van duurzaamheid en voedselproductie uit Duitsland. Er moet echter worden opgemerkt dat duurzaamheid een sociale, ecologische en economische dimensie heeft. "De wijdverbreide oriëntatie op kortingsstrategieën van de retail is hiermee in tegenspraak. Waarom worden er in de supermarkt nog steeds buitenlandse producten aangeboden, terwijl er ook genoeg producten van eigen bodem op de markt zijn, zoals appelen? Is duurzame aardbeienteelt wel mogelijk in Spanje of Marokko? Naast de lange transportroutes is er een gebrek aan water in zuidelijke landen en in Spanje zijn illegale waterbronnen uit natuurgebieden gebruikt om aardbeien te irrigeren", zegt Otte.
"Terwijl de grote supermarktketens hun stabiele groeitrends voortzetten, sluiten steeds meer teeltbedrijven in Duitsland voorgoed hun deuren. Hoe gaat dat samen? Het is ook economisch niet duurzaam. Wij telen producten van topkwaliteit onder eerlijke omstandigheden voor mens en natuur. Ons doel is om mensen te overtuigen van de smaak, ze inzicht te geven in de achtergrond van de fruitteelt en het belang van duurzaamheid en diversiteit, en ze enthousiast te maken voor onze appelen, peren, aardbeien, frambozen en pruimen."
Ook voor de laatstgenoemde producten noteerde het fruitteeltbedrijf een goed jaar. "Extreme weersomstandigheden leiden echter steeds vaker tot uitval. Zo heeft hevige regenval af en toe geleid tot overstromingen op de aardbeienvelden, terwijl naburige regio's te kampen hebben gehad met grote hagelschade en mislukte oogsten als gevolg van langdurige regenperiodes. De uitdagingen als gevolg van de klimaatverandering worden steeds duidelijker", besluit Otte.
Voor meer informatie:
Charlotte Otte
Obsthof Otte Vertrieb
Heidestr.42
32120 Hiddenhausen, Duitsland
Tel. +49 (0)5223 83400
[email protected]
www.obsthof-otte.de