De EU-citrusoogst in 2023/24 wordt beperkt door een combinatie van droogte, waterirrigatiebeperkingen en ongewoon hoge temperaturen tijdens cruciale groeifases. Het teeltpotentieel wordt verwacht op een vergelijkbaar niveau te blijven als de kleine oogst van 2022/23. Hoewel de oogst van sinaasappels, mandarijnen en tangerines is afgenomen, wordt deze afname gecompenseerd door een toename in citroenen en grapefruit. Import wint marktaandeel ten koste van de binnenlandse teelt, onder invloed van een zwakke vraag als gevolg van inflatie.
Voor het oogstseizoen 2023/24 wordt een totale citrusoogst in de EU van 9,9 miljoen ton verwacht, wat sterk overeenkomt met de niveaus van het voorgaande jaar, maar onder het historische gemiddelde ligt. Ondanks de verwachte stabiliteit in de totale citrusteelt, zijn er uiteenlopende trends zichtbaar tussen verschillende citruscategorieën. Sinaasappelen en mandarijnen/tangerines, die samen bijna 85 procent van de Europese citrusoogst uitmaken, laten respectievelijk een daling van twee en vijf procent zien.
Aan de andere kant wordt voorspeld dat grapefruit een groei van zes procent zal laten zien. Het meest opmerkelijk is dat citroenen naar verwachting een aanzienlijke oogststijging van meer dan vijftien procent zullen kennen in 2023/24. De algemene afname in de oogst wordt verwacht in Spanje, Griekenland en Portugal, terwijl Italië naar verwachting een grotere totale citrusoogst zal hebben in vergelijking met de lage opbrengst die in 2022/23 is geregistreerd.
In 2023/24 blijven Europese telers geconfronteerd worden met toenemende kosten, variërend van energie (brandstof en elektriciteit) tot meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Aan de positieve kant kunnen hogere telersprijzen bijdragen aan het verbeteren van de marges voor producenten en het negatieve effect van de tweede opeenvolgende korte citrusoogst in de EU compenseren. De stijgende prijzen voor vers fruit en de algemene voedselprijzen, die het beschikbare inkomen van consumenten negatief beïnvloeden, zullen naar verwachting de consumptie in de EU beperken. Evenzo wordt, gezien de geraamde kortere oogst in de EU voor 2023/24, verwacht dat er minder citrus naar de industrie zal gaan.
Klik hier om het volledige rapport te lezen.
Bron: apps.fas.usda.gov