Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Asociafruit (Spanje)

"Het tekort aan sinaasappelen zal duidelijk worden wanneer de Navelina's eind december op raken"

Volgens officiële ramingen zal de Spaanse citrusoogst in lijn liggen met die van vorig seizoen, maar de opvallende daling van de sinaasappeloogst in Andalusië zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de sapindustrie.

"Er wordt gesproken over 20-30% minder sinaasappelen in de provincies Sevilla en Córdoba, maar ik denk dat het meer is. Op onze percelen hebben we slechts een derde van een normale oogst", zegt Javier López, voorzitter van Asociafruit.

"Maar niet alleen hier is de opbrengst lager. Dit jaar zien we een wereldwijd tekort aan citrus voor sap. Ook Florida en Brazilië, twee andere grote spelers, hebben minder sinaasappelen. Een indicator van deze situatie is de futuresmarkt voor sinaasappelsap, waar de prijs is gestegen."

In Spanje zijn er weinig boomgaarden speciaal voor de sapindustrie. "Sinaasappelen die om verschillende redenen niet voldoen voor de versmarkt worden gebruikt als grondstof voor de verwerkende industrie", vertelt Javier. "Maar dit jaar is een bijzonder jaar. Door het gebrek aan water en de hoge temperaturen in het voorjaar hangt er weinig fruit aan de bomen. Maar met de regen van de afgelopen weken komt de maatvoering op orde en bijna alle fruit zal waarschijnlijk op de versmarkt kunnen worden afgezet."

"De verwerkende industrie zal dus weinig afgekeurde sinaasappelen krijgen. Ze zal in prijs moeten concurreren met de versmarkt om de klanten te kunnen blijven bedienen zoals altijd. Er kan natuurlijk altijd worden geopteerd voor import, maar ook de prijs van importproduct zal stijgen door het gebrek aan aanbod."

Tot 35-40 cent per kilo
Brazilië is met afstand de grootste exporteur van sinaasappelsap – vers, concentraat en NFC –, maar ook Spanje heeft een interessante positie op de wereldmarkt.

"Wanneer er import van sinaasappelsap uit Brazilië is, merken wij telers dat meteen. Dan daalt de vraag van onze klanten op de binnenlandse markt en ook de prijzen dalen", legt Javier uit. "Maar met de Huanglongbing ziekte dit jaar wordt er minder sapproductie en minder import verwacht."

"Op de markt lijkt er op dit moment niet echt een tekort aan sinaasappelen te zijn, maar dat is eigenlijk elk jaar zo in december. Over het algemeen neigt de prijs in deze maand ook te dalen, aangezien het aanbod steevast begint toe te nemen. Echter, dit jaar lijkt het erop dat we de opbrengstsituatie beter hebben kunnen communiceren en er is geen neerwaartse druk op de prijzen."

"Veel telers en handelaren zullen voor het eind van de maand geen Navelina's meer beschikbaar hebben en daarna zal het echt duidelijk worden dat er dit seizoen een tekort aan sinaasappelen is. Op dat moment zullen de prijzen waarschijnlijk stijgen, ook voor de verwerkende industrie en voor de "witte" rassen, die, hoewel ze geschikter zijn voor sap, grotendeels op de versmarkt zullen worden verhandeld."

"Op de veiling in Córdoba worden op dit moment prijzen van 36-40 cent betaald voor de Navelina's, en de houtprijs voor Salustiana's haalt 40-43 cent. Afhankelijk van met wie je praat, worden de reeds geoogste sinaasappelen voor sap tegen 35-40 cent per kilo verkocht."

"Dat is een goede prijs vergeleken met voorgaande jaren", benadrukt Javier López. "En net zoals we verwachten dat er een historisch lage productie van sinaasappelsap zal zijn, zullen de prijzen ook historisch hoog zijn."

Voor meer informatie:
Asociafruit
Av. Málaga 16
41004 Sevilla (Spanje)
Tel: +34 954 42 42 98
[email protected]
www.asociafruit.com