Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rheintaler Feldfrüchte:

"Verwerking te kleine of te grote maten verhoogt waarde per hectare"

Overvloedige regenval heeft dit jaar ook de groenteteelt in Vorarlberg, Oostenrijk, zwaar getroffen. "We kunnen terugkijken op een oogstjaar dat voor bijna alle gewassen onder het gemiddelde ligt", vertelt Sebastian Allgäuer van het groentenbedrijf Rheintaler Feldfrüchte in Feldkirch. Hij teelt aardappelen, uien, selderij, rode bieten en pompoenen op een totaal areaal van 22 hectare en verkoopt zijn oogst zelf.

De opslag

"Er waren weinig aardappelknollen en daardoor een zwakkere opbrengst. Bovendien konden we bijna alleen te grote aardappelen (65+) rooien, die gewoon te groot zijn voor de versmarkt, dus als verpakt product. Het moet echter gezegd worden dat we dit jaar relatief weinig problemen hadden met ziekten en rot. Alles wat we konden oogsten is goed houdbaar. Het is ook het vermelden waard dat we het grootste deel van de extra kosten konden doorberekenen dankzij goede prijsonderhandelingen", legt Allgäuer uit.

Door de aanhoudende regenval en de daarmee gepaard gaande moeilijke oogstomstandigheden zal de uienoogst van 2023 de geschiedenis ingaan als bijzonder uitdagend, vervolgt de groententeler en -handelaar. "We hadden veel problemen met meeldauw. De selderij daarentegen ontwikkelde zich heel goed."


Sebastian Allgäuer en Kilian Schatzmann leiden samen het in 2017 opgerichte groentenbedrijf Rheintaler Feldfrüchte.

Groeipotentieel in groenteverwerking
Alle gewassen worden volgens de richtlijnen van het Ländle-keurmerk geteeld. Na de oogst worden de groenten bewaard in het in 2020 gebouwde koelhuis met een totale opslagcapaciteit van 750.000 kg. Voor de over- en ondermaatse producten die ongeschikt zijn voor de versmarkt te kunnen gebruiken, vertrouwt Rheintaler Feldfrüchte nu op verwerking in de regio. "Voor de aardappelen en bieten hebben we al goede partners gevonden, maar voor de uien zijn we nog op zoek naar een verwerker die het overschot van ons wil kopen. Het doel is om de volledige opbrengst te benutten en de toegevoegde waarde per hectare te verhogen. Helaas loopt Vorarlberg wat achter in de verssector, waardoor er maar een paar verwerkingsbedrijven zijn."


Uienoogst in Vorarlberg

De vraag naar convenience is de afgelopen jaren echter aanzienlijk gestegen, merkt Allgäuer op. Het doel is nu om dit potentieel verder te benutten en het afzetseizoen te verlengen. Allgäuer: "In het geval van aardappelen hebben we al het punt bereikt waarop we twaalf maanden per jaar regionale producten kunnen leveren. Afhankelijk van het weer kunnen we onze groenten aanbieden tot maart/april van het volgende jaar. Bij de uien denk ik dat het op middellange termijn mogelijk is om het seizoen te verlengen tot eind mei/begin juni. We proberen het seizoen ook te vervroegen met vliesdoek en goede vroege rassen."


De vers gerooide aardappelen ondergaan een eerste sortering op het veld.

Voor meer informatie:
Sebastian Allgäuer
Rheintaler Feldfrüchte - Allgäuer Agrar KG
Ketschelenstraße 66
6800 Feldkirch, Oostenrijk
Tel: +43 (0)664 9186569
[email protected]
www.allgaeuer.a