Tholen - Er dreigt ontruiming van twee grote kassen vol kasgroenten in een omvangrijke faillissementszaak. In totaal gaat het om 22 hectare kasgroenten. In een kas in Steenbergen staat 8 hectare komkommers en in Made 14,5 hectare paprika's.
Curator Mathieu Souren bood in de laatste week van 2023 op LinkedIn de groenten alvast aan, omdat hij verwacht de kassen te gaan ontruimen. Om dat te kunnen doen is een kort geding in voorbereiding. Een datum zal de rechtbank naar verwachting 'zeer binnenkort' bepalen, laat Souren desgevraagd begin januari weten.
Op het bericht ontving hij 'de nodige serieuze reacties van grotere en kleinere telers', maar ook van 'andere ondernemingen.' "Er is veel belangstelling om de kassen te kopen maar ook om te helpen bij de exploitatie na een eventuele ontruiming. Zodra daar meer duidelijkheid over bestaat zal ik daarop in kunnen gaan. Ik verwacht echter niet dat die duidelijkheid er voor eind januari 2024 al is."
2 miljoen
De kassen zijn tot verbazing van de curator afgelopen december, ondanks waarschuwingen van zijn kant over een onderzoek naar de rechtsgeldigheid van de pacht, opnieuw aangeplant. De curator raamt de kosten van de wat hij 'een opmerkelijke actie' noemt op 10 euro per vierkante meter, oftewel 2 miljoen euro.
Het gaat om een eind 2022 uitgesproken faillissement, waarmee een team van de curator sindsdien druk is om het te ontrafelen. Afgelopen november verscheen een laatste faillissementsverslag. Al snel werd duidelijk dat het faillissement van het Noord-Brabantse glasgroentebedrijf met vraagtekens omgeven was. Het bericht van de curator op LinkedIn past wat dat betreft wel in het opmerkelijke faillissementsverloop.
Hypotheken
Op de kassen waarover het gaat zitten nu nog hypotheken. Die zijn vlak voorafgaand aan de faillissementen gevestigd ten behoeve van aan het faillissement gelieerde partijen. Met de opbrengst van ontruiming van de kas in Steenbergen verwacht de curator de hypotheek op die kas te lossen.
De andere hypotheek heeft hij vernietigd, omdat de curator van mening is dat de schuldeisers door de kas in hypotheek te geven benadeeld zijn door de bestuurders. Een van hen is ook bestuurder van de hypotheeknemer. De vernietiging van de hypotheek wordt in een gerechtelijke bodemprocedure betwist. In het laatste faillissementsverslag is daar ook al melding van gemaakt.
Voor een habbekrats verpacht
De curator maakt ook melding van vernietiging van een pachtovereenkomst met een stroman die zeer kort voor het faillissement gesloten is. "Beide kassen zijn voor een habbekrats mondeling aan deze stroman verpacht. Verkoop in een dergelijke verpachte staat brengt hooguit de helft van de vrije marktwaarde van de kassen op."
Los van dit alles staat het 'vermarkten' van de nieuwe aanplant en de exploitatie van beide kassen, benadrukt Souren in een reactie. "Die zou op 8 ha over een heel teeltjaar genomen circa 16 miljoen komkommers moeten kunnen opleveren. 14 ha paprika’s leveren op jaarbasis tientallen miljoenen paprika’s op."
Veel varianten mogelijk
Zonder oplossing voor onmiddellijke overname van de exploitatie gaat de investering in de teelt verloren. Reden voor de curator om alvast het bericht naar buiten te brengen, waarin hij de opties openhoudt: teelt overnemen tot einde seizoen, kas aankopen of de kas verkopen. "Er zijn veel varianten mogelijk." De energieleverancier is mogelijk bereid mee te denken, weet de curator.
Op 29 november 2022 werd faillissement uitgesproken over Capsicum B.V. en ook over de bv's Colour Capsicum H, Colour Capsicum K en Colour Capsicum R. Op 6 december volgde ook uitspraak van het faillissement over Colour Capsicum v.o.f. en Growers v.o.f. Curator Mathieu Souren uit Zoetermeer is samen met zijn team met het onderzoek belast.