Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Innovatie MDE Automation

Nieuwe gripper automatiseert verpakkingsproces voor punnets met groenten en fruit

Tholen - Met een compleet nieuwe lijn voor de optimalisering van het verwerkingsproces van witlof bij Reijnpack zette de Thoolse automatiseerder MDE Automation drie jaar geleden de eerste stappen in de AGF-sector. Tegelijkertijd zag oprichter Edwin Denissen meer mogelijkheden voor automatisering in de sector. De nieuwste ontwikkeling is een gripper die plastic punnets met groenten en fruit uit omdozen kan pakken en op elke gewenste locatie kan plaatsen of punnets die van de verpakkingslijn afkomen kan casepacken.

Met de nieuw ontwikkelde gripper verwacht MDE Automation de verpakkers van zachtfruit, druiven en champignons van een volautomatische oplossing te voorzien. "Dit is een game changer voor het efficiënt beladen van fust aan het einde van verpakkingslijnen. Het hele proces van het uitpakken uit de doos tot het inpakken wordt volledig geautomatiseerd. Door middel van Vision-technologie wordt de locatie van de doos gedetecteerd."

De gripper is geschikt voor zowel open als gesloten punnets, waarbij gebruik wordt gemaakt van de rand van het bakje. "De uitdaging was om een punnet van 500 gram stevig vast te pakken, maar tegelijkertijd niet te beschadigen. We hebben gekozen voor een oplossing zonder vacuüm en ook om niet daadwerkelijk in de punnet te gaan, zodat de beschadiging aan het product of de topsealverpakking wordt uitgesloten."

Onderstaand filmpje toont de gripper in demo-omgeving:

"Ik heb de afgelopen jaren de nodige pakstations bezocht en ik heb heel vaak versteld gestaan hoeveel werk er nog handmatig gebeurt. Natuurlijk heeft de sector te maken met seizoensinvloeden, maar er valt echt nog heel veel te automatiseren. Nu staan er letterlijk mensen komkommers in een sealmachine te leggen en staat er aan de andere kant van van de lijn iemand de gesealde komkommers in een doos te verpakken. Simpeler kun je het niet krijgen om te automatiseren!"

"Een ander fenomeen waar ik niet bekend mee was, was het ompakken van groenten en fruit, waarbij alle etiketten overgelabeld werden. Ook hier hebben we een oplossing bedacht, waarbij de hele pallet volautomatisch opnieuw gelabeld wordt", vertelt Edwin. "Bij Reijnpack hebben we aangetoond wat er met automatisering mogelijk is. Dankzij de nieuwe robotlijn wordt de helft aan personeel uitgespaard en kan men bovenal de continuïteit waarborgen doordat er een drietal lijnen staat te stampen!"

Edwin ziet veel kansen om de AGF-sector verder te automatiseren. "We zijn gespecialiseerd in het automatiseren van productieprocessen, waarbij de nadruk ligt op technologie, efficiëntie, precisie en veiligheid. De wereld van industriële automatisering verandert razendsnel. Wat er nu al mogelijk is op het gebied van Artificial Intelligence (AI) is ongekend. Voor Willie Wortels als wij die de focus puur hebben op technologie is dat een ware speeltuin."

"Als officieel Omron Solutions Partner hebben we altijd de beschikking tot de nieuwste technologie op het gebied van machine controlling, vision en robotica. Met behulp van de nieuwste technieken kunnen we snel waarde toevoegen voor onze klanten. Dit kan gaan om machines of productielijnen, maar we ondersteunen ook collega-machinebouwers met het vinden en creëren van innovatieve oplossingen voor hun product of machine. Er is zoveel werk te doen, dat er eigenlijk geen concurrentie is!"

Voor meer informatie:
Edwin Denissen
MDE Automation
Slabbecoornweg 48
4691 RZ Tholen
[email protected]
www.mde-automation.nl