Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oxin Growers groeit naar driekoppige directie met toetreden Ruud den Boer

Tholen - Vier jaar na de fusie groeit Oxin Growers door naar een driekoppige directie. Ruud den Boer treedt toe tot het directieteam als commercieel directeur. Hij was bij de coöperatie al werkzaam als commercieel manager.

Met het aantreden van Ruud kan Ton van Dalen zijn werkzaamheden op het gebied van commercie overdragen en zich focussen op het thema duurzaamheid en externe relaties. Het combineren van beide zaken was niet langer mogelijk. Samen met Hans Prins vormen Ton en Ruud met ingang van dit jaar de directie van de snel gegroeide coöperatie.

"Met de groei van onze coöperatie en toename van alle taken die op de directie afkomen vandaag de dag zochten we versterking. In Ruud hebben we die gevonden. Ruud heeft zich in de 2,5 jaar dat hij bij ons werkzaam is goed ontwikkeld", zegt Ton.

"De afgelopen driekwart jaar ben ik al steeds meer eindverantwoordelijk geworden voor commercie", vult Ruud aan. "Veel taken zullen voor mij hetzelfde blijven. De grootste verandering is dat ik op het gebied van commercie eindverantwoordelijkheid ga dragen. Al blijven we het als driekoppige directie natuurlijk ook samen doen."

Hard gegroeid
Zoals aangegeven is Oxin Growers hard gegroeid. "Zeker het laatste jaar zijn er veel veranderingen geweest." Daarbij doelt Ton onder meer op groei in areaal en nieuwe leden. Om een voorbeeld te geven noemt hij de groei in paprika. Net na de fusie, in 2020, had Oxin hier 470 hectare om paprika's van te vermarkten. Vandaag de dag is dat gegroeid naar 630 hectare. "Ook op andere gebieden zien we die ontwikkeling. Onze omzet is daarmee vergroot en komt vorig jaar uit op een recordomzet van boven de € 900 miljoen uit inclusief fust en vergoedingen. Daarmee is het ook belangrijk om de afzet goed te blijven organiseren voor leden. Ruud gaat zich daar als hoofdverantwoordelijke voor inspannen."

License to produce
Duurzaamheid is en wordt een belangrijk aandachtspunt voor Ton in zijn nieuwe rol. "Het is natuurlijk een omvangrijk begrip, zowel voor Oxin Growers als ook voor de hele sector. Er komen steeds meer zaken bij kijken. Daar willen we als Oxin Growers de volle aandacht aan kunnen geven. Verder kan ik nu Ruud de commercie op zich neemt als mede-directielid ook focus leggen op externe relaties."

"De steeds meer noodzakelijke lobby richting onder andere politiek nemen brancheorganisaties Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis voor een groot deel voor hun rekening. Op thema's die onze license to produce raken, zoals energie, waterverbruik en gewasbescherming, is het echter van belang om ook als telerscoöperatie naar buiten te treden met het juiste verhaal." Die rol pakt Ton, samen met de directeuren van de andere vier grote telersverenigingen, op vanuit de Federatie Vruchtgroente Organisaties (FVO). "Ook als individuele telerscoöperatie vinden wij het echter belangrijk om vertegenwoordigd te zijn bij sectorbrede samenwerkingsverbanden, overleggen en activiteiten om zo de belangen van onze leden te behartigen.

Jaarplannen
Met voortaan drie directieleden vangt Oxin Growers 2024 aan. Men hoopt weer op een goed afzetjaar. Een van de eerste agendapunten zijn de beurzen. Eind januari de Fruitteelt Vakbeurs en gelijk daarna de Fruit Logistica, begin februari. Daar zal traditiegetrouw op dag 1 weer een beursborrel gehouden worden, waarbij de directie een toelichting geeft op de jaarplannen. "Maar de komende periode is de blik voornamelijk gericht op teelt en afzet. Dat willen we met z'n allen voor onze leden weer zo goed mogelijk organiseren."

Voor meer informatie:
Oxin Growers
+31 (0)180 203 202
[email protected]
www.oxin-growers.nl