Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colombia wil bananenexport naar Europa verhogen

De Colombiaanse bananensector heeft vorig jaar grote vooruitgang geboekt in het herstel van de export, met meer zendingen naar Zuid-Korea en haar belangrijkste markt, Europa. Dit jaar streeft de sector naar meer steun en erkenning voor gedeelde verantwoordelijkheid over de hele waardeketen, onder meer om de gevolgen van klimaatverandering en Fusarium te kunnen bestrijden.

Emerson Aguirre Medina, voorzitter van de vereniging van Colombiaanse bananentelers Augura, zegt dat de lichte stijging van de prijzen vorig jaar noodzakelijk was. "Vandaag de dag brengt de teelt hoge investeringskosten met zich mee door de certificerings-normen, dus het is noodzakelijk om de prijzen te blijven verbeteren."

"Daarom dringen we als vereniging er bij kopers en consumenten op aan om deze last niet alleen door de telers te laten dragen. We beogen een gedeelde verantwoordelijkheid op de markt om leefbare lonen te kunnen garanderen aan de werknemers en duurzaamheid na te streven op het gebied van het milieu. We nemen actief deel aan initiatieven om dit bewustzijn te vergroten en, we herhalen het, via gedeelde verantwoordelijkheid van alle spelers in de keten moeten we de bananensector levensvatbaar houden. We hebben onze agenda voor 2024 al klaar om aanwezig te zijn op verschillende beurzen en fora waar we dit onderwerp kunnen aanraken."

Hij zegt dat de veeleisende exportmarkt voor een echte revolutie heeft gezorgd in de Colombiaanse sector op het gebied van teelt, technologie en sociale aspecten. "Al vele jaren hebben onze bedrijven deze enorme uitdaging het hoofd geboden met de steun van de vereniging. Vandaag kunnen we met trots zeggen dat al onze leden de certificeringen hebben die de markt vereist. Samen met Sintrainagro, de grootste vakbond, hebben we het engagement voor sociale dialoog bekrachtigd. 92% van de arbeiders is gesyndiceerd, wat duidt op een dialoog tussen werkgevers en werknemers om het evenwicht binnen de economische activiteit te garanderen."

Geen impact van vertragingen in Panamakanaal
"Onze belangrijkste markt is de Europese Unie, die samen met het Verenigd Koninkrijk goed is voor 82% van onze export. De bananen worden geladen in havens aan de Atlantische Oceaan, net als de 16% die naar de oostkust van de VS gaat. De impact van de vertragingen in het Panamakanaal zijn dus helemaal niet significant voor onze operaties", stelt Aguirre Medina.

Het is klimaatverandering dat het zwaarst weegt op de sector. "Klimaatverandering is een factor die veel fruitexporterende landen heeft getroffen. De cijfers voor 2023 zullen minder goed zijn dan die voor 2022. In Colombia was er een sterke impact in het eerste semester door een intense zomer, maar dat werd deels gecompenseerd door goed weer in het tweede semester. We blijven hard werken in ons onderzoekscentrum om de teeltinfrastructuur te verbeteren en strategieën te ontwerpen om de nadelige effecten van het klimaat te verzachten."

Fusarium
Aguirre Medina zegt dat dit wordt gedaan door veel samenwerking, met name op onderzoeksgebied. Zo is er onderzoek naar nieuwe rassen die resistent zijn tegen Fusarium TR4. "We moeten een ras vinden dat resistent of minder vatbaar is voor Fusarium TR4 en dat commercieel acceptabel is. Hiervoor werken we samen met prestigieuze instellingen zoals Embrapa in Brazilië en Cirad in Frankrijk. Fusarium TR4 werd in Colombia voor het eerst in 2019 gedetecteerd, maar we hadden er al opleidingen voor gevolgd sinds 2015. Dankzij deze vroege stap konden we de nodige overeenkomsten met het Colombiaanse landbouwinstituut ICA, de hoogste fytosanitaire autoriteit in het land, sluiten en werken aan bioveiligheidsprotocollen om verspreiding te voorkomen. Vandaag, vijf jaar later, is de ziekte niet verder gekomen dan ongeveer 300 van de 53.000 hectare bananenteelt voor export", legt Aguirre Medina uit.

De voorzitter zegt dat Augura van plan is om in 2024 nog harder te werken om de doelen te bereiken. "We zullen op technisch vlak blijven verder werken om onze productiviteit en concurrentievermogen te verbeteren, zodat we niet alleen de levering aan bestaande markten kunnen garanderen, maar ook nieuwe markten kunnen betreden", aldus Aguirre Medina.

Voor meer informatie:
Emerson Aguirre Medina
Asociación de Bananeros de Colombia
[email protected]

Publicatiedatum: