Egypte heeft een opmerkelijke stijging in de druivenexport naar de EU-landen in 2023 bereikt, meldt EastFruit. Dit succes werd overschaduwd door schandalen over het illegale gebruik van beschermde druivensoorten in het land. Desondanks bereikten de Egyptische druiven een historisch record op de EU-markt voor het belangrijkste aanbodseizoen in 2023.
Van januari tot oktober 2023 exporteerde Egypte meer dan 70.000 ton druiven naar de EU. Dit resultaat lag meer dan een derde hoger dan het hele kalenderjaar 2022 en overtrof het gemiddelde van de voorgaande vijf kalenderjaren met 37%.
Juni was de belangrijkste maand die zorgde voor de recordhoeveelheid Egyptische export naar de EU, aangezien de Egyptische exporteurs hun afzet met 50% verhoogden ten opzichte van het voorgaande jaar. Ondertussen waren de leveringen in andere maanden van het belangrijkste exportseizoen (mei, juli, augustus en september) niet zo indrukwekkend, maar nog steeds relatief hoog.
Het is ook opmerkelijk dat Egypte zijn export naar alle grote markten in de EU-regio heeft verhoogd. Zo steeg de export van Egyptische druiven naar Nederland met 15% tot 30.000 ton per jaar en die naar Duitsland steeg met 50% tot 21.000 ton. Slovenië staat verrassend genoeg op de derde plaats van de importlanden voor 2023, met een import van meer dan 4.000 ton, wat bijna een vervijfvoudiging is ten opzichte van het voorgaande jaar. Polen, Italië, Tsjechië en Oostenrijk behoorden ook tot de andere belangrijke afnemers van Egyptische druiven.De EU-landen zijn samen 's werelds grootste importeur van druiven en importeren jaarlijks 700-800.000 ton van dit product uit landen buiten de Europese Unie. Bovendien is de import naar de EU in 2021-2022 aanzienlijk gestegen. De belangrijkste importeurs zijn Nederland en Duitsland, waar het grootste deel van de Egyptische export naartoe gaat.
Tegelijkertijd hebben verschillende andere markten bijgedragen aan de belangrijkste stijging van de druivenimport van buiten de EU. Zo groeide de import in Nederland en Duitsland gemiddeld met 20% in 2018-2022, terwijl in landen als Spanje, Tsjechië, Roemenië, Oostenrijk en Ierland de groeipercentages varieerden van 40% tot 90%.
De belangrijkste landen die druiven aan de EU leveren bevinden zich op het zuidelijk halfrond (Zuid-Afrika, Peru, Chili, Namibië, Brazilië). Op het noordelijk halfrond zijn de belangrijkste exporteurs India, Egypte, Moldavië, Turkije en Marokko. De top vijf landen zijn goed voor meer dan 80% van alle import van buiten de Europese Unie.
Het belangrijkste seizoen voor importdruiven in de EU begint in november, wanneer het product uit Peru op de markt komt. In december voegt Zuid-Afrika zich bij Peru en deze twee landen blijven tot juni deel uitmaken van de importstructuur. Het importseizoen vanuit India en Chili begint respectievelijk in februari en maart en duurt ook tot juni.
Voor meer informatie: east-fruit.com