De appelsector van Nieuw-Zeeland, die naar verwachting tegen 2030 een waarde van $2 miljard zal bereiken, zou kunnen worden bedreigd door klimaatverandering. Warmere winters kunnen ertoe leiden dat appelbomen niet bloeien. Niettemin zijn wetenschappers bezig met het ontwikkelen van nieuwe appelrassen die bestand zijn tegen de effecten van klimaatverandering. Er zijn meer dan 100.000 monsters van verschillende appelboomsoorten verzameld om hun reactie op de veranderende, warmere omstandigheden te testen.
"We hebben de datum van de knopbreuk voor elke soort in boomgaarden in 2020 en 2021 vastgelegd," zei Moon Chen, een wetenschapper bij Plant and Food Research. Er zijn verschillende soorten geïdentificeerd met een vroege knopbreuk en lage koelvereisten, wat ideaal is voor de teelt. Het creëren van een nieuw klimaatbestendig appelras is echter uitdagend. "We willen de behoefte aan koeling verminderen, maar tegelijkertijd willen we de warmte-eisen voor de bloeitijd verhogen om ervoor te zorgen dat dit buiten het risico op vorst gebeurt," vertelde Bus aan Newshub.
Wellwood, een andere vertegenwoordiger van de sector, merkte op dat het moeilijk is om fruit te kleuren in warmere omstandigheden omdat appelen afhankelijk zijn van dagelijkse temperatuurverschillen - warme dagen, koele nachten. De appelsector heeft verschillende lopende projecten rond klimaatverandering, waaronder een kweekprogramma in Spanje dat in 2022 begon en al zijn eerste commerciële appelras heeft gelanceerd.
Bron: newshub.co.nz