Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt sugar snaps in Denemarken en Portugal verlaagt CO2-voetafdruk

Het telen van sugar snaps in Europa zou de noodzaak om deze groenten van verre bestemmingen in te vliegen kunnen wegnemen. "Er zijn echter enkele uitdagingen verbonden aan de teelt ervan op Europese bodem", zegt Frederik Pahus Bruun, PR-manager voor de Deens-Portugese sugar snapsteler en exporteur Green Peas. "Het probleem is dat het weer in Europa niet zo stabiel is als in Afrika of Zuid-Amerika. Je hebt meer controle nodig over de teelt om een stabiele opbrengst te bereiken. Met de voorbije extreme weersomstandigheden zien we het 'beheer van het weer' als een sleutelfactor."

Green Peas teelt sugar snaps in Denemarken en Portugal. En elk van beide landen stelt de teler voor specifieke uitdagingen. "In Portugal kan het overdag goed weer zijn en 's nachts opeens koud worden. Er kan vorst optreden, ook laat in de lente. Hagel kan een ravage aanrichten en overmatige regen de velden onder water zetten. Of er is extreme droogte. Noem maar op. En als het te warm wordt, zien we problemen opduiken met verschillende insecten en ziektes. En daarna beginnen we aan de teelt in Denemarken, waar we weer met dezelfde obstakels te maken krijgen."

Volgens Bruun neemt de populariteit van sugar snaps toe, maar ook de behoefte aan milieuvriendelijke producten. "De vraag naar sugar snaps stijgt. We voelen dat de branche zich op de een of andere manier in een overgangsfase bevindt om een meer milieuvriendelijke weg in te slaan van "boer tot bord". Ook voedselveiligheid is een thema geworden. We kunnen gerust stellen dat we met teelt in de EU een troef in handen hebben. Onze teeltpartners in overzeese gebieden hebben ook deze toenemende aandacht voor voedselveiligheid gevoeld en samen proberen we de standaard altijd zo hoog mogelijk te houden."

Deze vraag is ook voelbaar bij de lokale teelt van Green Peas. "In vergelijking met de Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse sugar snaps vindt onze teelt dichter bij de consument plaats, wat de CO2-voetafdruk verlaagt vanwege minder transportkilometers. Dit creƫert op zichzelf een vraag, omdat het de milieuvriendelijkste oplossing wordt voor Europese klanten. En qua arbeidsnormen waren we het eerste Deense bedrijf dat GlobalGAP en GRASP gecertificeerd was."

Het feit dat de sugar snaps van Green Peas op Europese bodem worden geteeld, geeft hen volgens Bruun een voordeel ten opzichte van de concurrentie. "Lagere emissies en lokale teelt zijn twee sleutelfactoren die ons een voordeel geven. Ze geven het product een nieuwe dimensie. Nu bijna alle consumenten oog hebben voor groene en betrouwbare voedselbronnen en bedrijven het ESG-tijdperk ingaan, willen we dit product als een van de goede alternatieven voor traditionele eiwitbronnen op de markt brengen. Het heeft een kleine voetafdruk, aangezien de oogst handmatig gebeurt, we gebruiken geen stikstof, alleen efficiƫnte logistiek, en we proberen beetje bij beetje verschillende soorten verpakkingen uit."

Europese retailers wordt gevraagd prioriteit te geven aan producten die in Europa zijn geteeld, in plaats van overzee. "We telen zowel in Denemarken als Portugal voor de Europese markt. Stap voor stap ontwikkelen we onze afzet in de EU, maar het vereist dat groothandels en retailers in heel Europa de voordelen van dit product zien. We weten dat we misschien niet de goedkoopste oplossing op de markt bieden wat betreft sugar snaps, maar onze teelt is milieuvriendelijk en met een focus op voedselveiligheid. We hechten veel belang aan de omgeving die we zullen achterlaten aan de volgende generaties. Wanneer het mogelijk is, telen we in Europa, wanneer dat niet mogelijk is, importeren we, maar alleen met scheepsvracht en met betrouwbare partners die dezelfde waarden hebben als wij. Dit betekent dat we de sugar snaps niet invliegen", besluit Bruun.

Voor meer informatie:
Frederik Pahus Bruun
Green Peas
Tel: +45 2053 2522 (Denemarken)
[email protected]
www.GreenPeas.dk

Publicatiedatum: