Vandaag is het Global Recycling Day, een wereldwijd initiatief dat het belang van recycleren benadrukt. Recycleren heeft namelijk verschillende milieuvoordelen, zoals vervuiling verminderen, de hoeveelheid afval minimaliseren en grondstoffen behouden. Voor de consument begint dat bij verpakkingsafval sorteren. Maar waarom gebruiken we nog verpakkingen, bijvoorbeeld in de fruit- en groenterayons? Is de ban op plastic verpakkingen, zoals de EU nastreeft tegen 2030, haalbaar? Een wereld zonder verpakkingen is er één met meer voedselverlies, zo blijkt.
Verpakkingen gaan voedselverspilling tegen
Geen verpakking lijkt de meest duurzame optie. Toch is dat niet altijd zo. Sommige producten zijn te fragiel om in bulk te verkopen, zoals frambozen en aardbeien. Dat zou tot te veel voedselverspilling leiden. Ook witloof blijft bijvoorbeeld veel langer vers als ze verpakt is. Een onverpakte broccoli verliest zijn roosjes al na één dag, waardoor die onverkoopbaar is en op de afvalberg belandt. Voedselverspilling door verpakkingen te bannen, is een verdoken kost die een grotere impact heeft dan de verpakking van het product. Wist je dat vers fruit & groenten zónder enkele verpakking onze voedselverspilling zelfs zou kunnen verdubbelen?
"In vele gevallen is het dus beter voor het milieu om producten – tegen onze intuïtie in – toch te verpakken. Zo blijven ze beschermd, beter houdbaar en hoeven we de voeding niet onnodig weg te gooien", zo meldt VLAM.
Grondstoffen hergebruiken
"België beschikt bovendien over een goed inzamel- en recyclagesysteem voor zowel plastic als papier & karton. Daardoor kunnen heel wat verpakkingen een tweede leven krijgen en is de cirkel rond, op voorwaarde dat de consument correct sorteert en de verpakking niet gewoon bij het restafval gooit.
De aardappel-, groente- en fruitsectoren gebruiken op hun beurt zoveel mogelijk gerecycleerd verpakkingsmateriaal, zoals volledig circulaire aardbeipunnets en kartonnen bakjes, of kiezen voor composteerbare hoezen in plaats van traditionele plastic folies.
Wist je tot slot dat verpakkingen voor vers fruit en groenten maar anderhalf procent uitmaakt van alle voedselverpakkingen bij retailers? En dat de aardappel-, groente- en fruitsectoren dus veel minder verpakkingsmateriaal gebruiken dan andere? Toch is het huidige EU-voorstel om verpakkingen en verpakkingsafval te verminderen vooral op verse producten gericht.
Een boodschap voor wie vandaag naar de winkel gaat: koop bewust, recycleer je verpakkingen & vermijd voedselverspilling."