Op maandag 25 maart ondertekende Kipchumba Murkomen, de CS van Roads and Transport, een memorandum van overeenstemming (MuO) met het Koninkrijk der Nederlanden voor de ontwikkeling van een koelketencorridor. "Het MoU dat ik met de Nederlandse ambassadeur in Kenia, Maarten Brouwer, heb ondertekend, zal private investeringen in koellogistieke infrastructuur faciliteren ter ondersteuning van het vervoer van AGF-producten over zee," zei Murkomen.
De export van bederfelijke goederen uit Kenia zou kunnen stijgen, wat miljoenen banen creëert, dankzij de nieuwe overeenkomst met Nederland. Het ondertekende Memorandum van Overeenstemming effent de weg voor een koelketencorridor - een zeetransportsysteem specifiek ontworpen voor verse AGF-producten. Dit project heeft het potentieel om de tuinbouwexport van Kenia te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. Deze stijging zou tot 3 miljoen nieuwe banen kunnen creëren binnen de tuinbouw- en agro-logistieke industrieën.
Het project omvat verschillende logistieke aspecten, waaronder havenfaciliteiten, transportnetwerken en regelgeving. Het streeft ernaar het vervoer van AGF-producten te revolutioneren, wat de handel tussen Kenia en Nederland ten goede zal komen, terwijl het de land- en tuinbouwsector van Kenia vooruit helpt.
Murkomen erkende de langdurige relatie tussen Kenia en Nederland, gebouwd op handel, transport en ontwikkelingssamenwerking, waarbij bijna de helft van Kenia's bloemenexport al Nederland bereikt en de export van avocado's snel toeneemt. Deze koellogistieke samenwerking belooft de banden tussen deze twee belangrijke toegangspoorten - Kenia naar Oost-Afrika en Nederland naar Europa - verder te versterken.
De corridor van Mombasa naar Malaba geeft prioriteit aan duurzaamheid. Zeetransport heeft een aanzienlijk lagere CO²-voetafdruk in vergelijking met luchtvracht - een vermindering van 95% in emissies. Bovendien biedt zeetransport een kosteneffectievere oplossing. Het ontwikkelen van dit systeem zal de concurrentiepositie van Kenia op de wereldmarkt verbeteren.
Het MoU biedt een spannende kans voor de private sector, en samen met andere lopende ontwikkelingen rond de haven van Mombasa, zoals de Dongo Kundu Special Economic Zone, wordt een gunstige omgeving voor dergelijke investeringen gecreëerd. Dit initiatief geleid door de private sector stelt bedrijven in staat hun infrastructuur aan te passen om naadloos te integreren met het koellogistieke systeem.
Voor meer informatie: transport.go.ke