"Mispels (loquat, Japans mispelfruit of neffel) zijn ons het eerste lentefruit vóór de abrikoos." Mispels zijn de laatste jaren op sociale netwerken het gesprek van de dag. Als derde generatie en hoofd van Louis Rosario brengt Xavier Rosario deze nicheproducten van maart tot mei op de markt. Xavier vertelt over de teelt van dit BOB gecertificeerde fruit uit Alicante en de problemen die hij op de markt tegenkomt.
Rosario, pionier ten aanzien van mispelfruit in Europa
In het zuiden van de provincie Alicante heeft de grootvader van Xavier, Louis Rosario, in de jaren 60 van de vorige eeuw met de hulp van enkele lokale telers het gelijknamige bedrijf opgericht. Louis bracht eerst structuur aan in de teeltactiviteiten en de afzet van Algar mispels en richtte daarna de landbouwcoöperatie Ruchey op. "Mijn grootvader heeft als eerste in Europa in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw mispels op de markt gebracht en uiteindelijk hebben de teeltactiviteiten in de jaren 80 van de vorige eeuw en de jaren 2000 een hoge vlucht genomen."
Mispels op de markt gebracht onder de merknaam Ruchey®.
Mispelfruit uit Alicante vaak zonder succes gekopieerd
Mispelfruit wordt geteeld in de provincie Alicante en volgt dezelfde weg als kakifruit. "De markt raakte verzadigd, niet omdat de teeltpiek was bereikt, maar omdat voormalige telers uit Alicante naar het zuiden verhuisden, zodat ze hun seizoen eerder konden beginnen. Deze voormalige telers verhuisden naar Motril, bleken het Algar-ras niet te kunnen telen en kozen er vervolgens in plaats daarvan voor om het Amerikaanse 'Golden Nugget'-ras te gaan telen. Dit extra aanbod zou de markt kunnen hebben verzadigd, iets dat nadelig zou kunnen zijn voor de mispel uit Alicante, de enige BOB gecertificeerde mispel. Het vroege ras zou minder vruchtvlees hebben, grotere pitten hebben en, nog belangrijker, minder zoet smaken. Toen we de Ruchey® mispel op de markt brachten, waren de boomgaarden al bezet door een mispelras dat wat betreft de smaak veel minder interessant was. Behalve op basis van de smaakeigenschappen, onderscheidt onze mispel zich ook vanwege het feit dat deze behoort tot de klasse 'extra' en niet 'gewoon' tot klasse 1."Het probleem? De Andalusische mispel probeert te profiteren van de reputatie van zijn neef, tot aan de verpakking toe, die visueel haast identiek is. "De Ruchey-coöperatie heeft echter een speciale gewatteerde verpakking ontwikkeld om schade als gevolg van stoten of schokken te voorkomen, omdat mispels zeer kwetsbaar zijn."
Zal de mispelteelt verdwijnen ten gunste van die van avocado's?
Het probleem rondom generatievernieuwing in de land- en tuinbouw heeft ook gevolgen voor de mispelteelt. "We zien elk jaar hetzelfde fenomeen terugkomen. Het zijn steeds de oudere telers die een teelt in stand houden, terwijl de jongere generaties in de grote steden gaan studeren. Mede hierdoor geconfronteerd met een gebrek aan mankracht laten veel telers hun mispelteelt voor wat het is ten gunste van avocado's, die minder intensief zijn om te telen," vertelt Xavier uit. "Als gevolg daarvan is de mispelopbrengst gedaald en zijn de prijzen gestegen. De BOB gecertificeerde mispels worden dit jaar bijvoorbeeld verkocht voor een prijs van tussen de € 4 en de € 7 per kilo. Dit jaar is het mispelseizoen bovendien bijna een maand eerder begonnen dan gepland, "een primeur in 30 jaar!"
Voor meer informatie:
Xavier Rosario
Louis Rosario Sarl
Tel. : +33 (0) 4 68 68 33 11
xavier@louisrosario.com
www.louisrosario.com