In heel Europa hebben telers schade ondervonden van het koude weer. We lichten hier een aantal landen toe.
Veel schade in fruitsector in Polen, Noord-Italië, Duitsland
Koude nachten en matig bloeiweer veroorzaken veel schade in de Poolse fruitsector. Vooral de nacht van maandag op dinsdag, 22 op 23 april, was erg koud met op grote schaal temperaturen tot -5 à -6°C. Hoe groot de schade is, is nog niet exact vast te stellen, maar Miroslaw Maliszewski, voorzitter van de Poolse fruittelersvereniging, spreekt van miljoenen euro's schade in met name appelen en kersen.
Ook vanuit Noord-Italië en Duitsland klinken berichten over vorstschade en ongunstige weersomstandigheden met koude en hagel. Net als in Nederland was de bloei op de meeste plaatsen twee weken vroeger dan normaal en veroorzaakt de terugkerende koude veel schade.
Tsjechië en Moravië
Vriestemperaturen hebben een verwoestende klap toegebracht aan de fruitoogst in Tsjechië. De geraamde schade bedraagt meer dan 1 miljard Tsjechische kronen (40 miljoen euro). Tuinbouwers melden dat de meeste fruitbomen in het hele land beschadigd zijn, waardoor de oogst bijna volledig verloren is gegaan. De schade in Moravië wordt geraamd op ongeveer 50% en de weersomstandigheden zouden de situatie nog kunnen verergeren.
Om de getroffen telers te helpen is het ministerie van Land- en Tuinbouw van plan een hulpprogramma op te zetten ter waarde van 70-100 miljoen Tsjechische kronen (2,8 - 4 miljoen euro). Minister Marek Vyborny en Martin Ludvik, voorzitter van de Unie van Fruittelers, kondigden dit initiatief aan in Daminěves, in de regio Melnik. Ze wezen ook op mogelijke prijsstijgingen voor groenten en fruit, afhankelijk van de oogsten in andere Europese landen.
De schade van dit jaar wordt beschouwd als een van de ergste van de afgelopen eeuw, verergerd door ongewoon warm weer voorafgaand aan de vorst, waardoor de bloei en de groei van het fruit versnelden. Ongeveer 100.000 ton fruit is verloren gegaan, waardoor telers geconfronteerd worden met aanzienlijke financiële verliezen en een onzekere toekomst.
Agronoom Pavel Kasparek benadrukte de nijpende situatie en zei dat telers anderhalf jaar lang geen inkomsten zullen hebben. In tegenstelling tot andere bedrijven kunnen telers van fruit zich niet verzekeren tegen vorstrisico's, wat hun situatie nog moeilijker maakt.
In reactie hierop overweegt de regering noodhulp en leningen om de getroffen telers te steunen en ervoor te zorgen dat ze tot het volgende oogstseizoen kunnen overleven. Aangezien de klimaatverandering waarschijnlijk zal leiden tot frequentere weersschommelingen, zijn aanpassingsstrategieën op lange termijn voor de Tsjechische land- en tuinbouw echter van cruciaal belang.
Het crisisprogramma voor noodsituaties in de land- en tuinbouw, dat in 2016 is opgezet, zal worden geactiveerd om getroffen telers te helpen, voortbouwend op de ervaringen met steun tijdens soortgelijke crises.
Volgens 420on.cz zijn ook kleinschalige fruittelers, waaronder aardbeitelers, getroffen door de vorst. Daar zal de schade oplopen tot tientallen procenten, voegde de minister van Land- en Tuinbouw eraan toe. En in de wijngaarden in het Melnik-gebied bedraagt de schade 100%.
Hongaarse aardbeienteelt getroffen
In Hongarije is de aardbeienteelt aan de gang en de eerste oogsten vinden al plaats in verwarmde en onverwarmde foliekassen. De Nationale Kamer van Landbouw en de Hongaarse Handelsvereniging voor Groenten en Fruit (FruitVeB) voorspellen een evenwichtige opbrengst voor het lopende jaar.
Het seizoen, dat begin april begon met aardbeien uit verwarmde folietunnels, vordert met de aardbeien die in onverwarmde folies worden geteeld en zal zich naar verwachting eind april of begin mei, als het weer het toelaat, uitbreiden naar aanplantingen in open velden.
Ondanks kleine vorstschade en een vertraging in de rijping door de recente koelere temperaturen, blijven de vooruitzichten optimistisch met een voorspelling van warmer, zonniger weer.
Oekraïne: vorstschade in hard- en steenfruit
Volgens analisten van EastFruit werden boomgaarden met appelen, peren en steenfruit in Oekraïne gedeeltelijk beschadigd door de laatste vorst, met het hoogtepunt op 19-20 april van dit jaar. De meeste schade aan appelboomgaarden werd gemeld in de regio Vinnytsia, waar de belangrijkste appelarealen geconcentreerd zijn.
Sommige teeltbedrijven rapporteerden mogelijke verliezen van meer dan de helft van de toekomstige appeloogst, maar dit betrof voornamelijk vroege en middelgrote appelvariëteiten, zoals Melbourne en Geneva. Wat betreft winterappelvariëteiten waren telers voorzichtiger in hun oogstverwachtingen, in de hoop dat de vorst geen significante invloed zou hebben op de teeltvooruitzichten.
In andere regio's van Oekraïne werd ook lichte vorstschade gemeld op 19-20 april, met name in Chernivtsi, waar lokale telers de verliezen van de toekomstige appeloogst schatten op 10-15%. Fruittelers in andere delen van het land meldden daarentegen geen verliezen in de toekomstige appeloogst, aangezien de nachttemperaturen daar niet zo kritisch waren tijdens het afgelopen weekend. Telers in de regio Mykolaiv meldden mogelijk verlies van de oogst van vroege variëteiten van zoete kersen, terwijl telers in de regio Chernivtsi vrezen dat ze niet alle geplande hoeveelheden abrikozen zullen kunnen oogsten.
Bronnen:
trademagazin.hu
nfofruit.nl
east-fruit.com