Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colruyt Group en Wolfcarius testen 100% elektrische, autonome tractor

Donderdag 14 mei werd in de boomgaard van fruitteler Wolfcarius in Gottem (Deinze) de aftrap gegeven voor een test van een 100% elektrische, zelfrijdende Monarch MK-V tractor, zo meldt Colruyt. "Deze innovatieve landbouwmachine, ontwikkeld door het in de VS gevestigde bedrijf Monarch Tractor, zal de komende week worden getest bij Wolfcarius, waarbij standaard boomgaardwerkzaamheden zoals maaien, spuiten/sproeien en het transporteren van goederen in de boomgaarden zullen worden uitgevoerd."

Vanaf 21 mei zal de Monarch MK-V tractor een weekje rondrijden in de eigen wijngaard van Colruyt Group in Frasnes-lez-Anvaing, waar hij het gras zal maaien tussen de smalle gangen van de wijnranken op de helling.

Op zoek naar duurzame oplossingen voor de landbouwuitdagingen van vandaag
Uitdagingen zoals arbeidstekorten en klimaatverandering zijn een realiteit voor landbouwers over de hele wereld, ook in België. Boeren met boomgaarden rekenen meestal op de hulp van seizoenarbeiders tijdens de drukste periodes. Het wordt echter steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden voor de tijdrovende en repetitieve taken, zoals gras maaien, schoffelen en irrigeren. Bovendien wordt van de landbouwsector, net als van andere sectoren, verwacht dat ze haar CO2-uitstoot vermindert. Binnen landbouw verloopt de verschuiving naar volledige elektrificatie iets trager dan voor personenwagens, vooral voor zeer krachtige landbouwmachines. Kim Vancauwenberghe, hoofd van Colruyt Group Smart Innovation (waartoe Smart Farming behoort) voegt hieraan toe: "Maar ook in de Belgische landbouw lijkt de trend naar meer elektrificatie en zero emissie nu echt gezet. Volgens ons is er een groot potentieel én interesse voor zero emissie oplossingen die landbouwers niet alleen dieselbesparingen en CO2-emissiereductie bieden, maar ook voor datagestuurde inzichten en verhoogde operationele efficiëntie zorgen, gerealiseerd door computer vision en AI".

Niet iedereen heeft echter makkelijk toegang tot dergelijke innovatieve oplossingen. Colruyt Group maakt als retailgroep deel uit van de agrovoedingsketen en staat zeer frequent in contact met de partners in de landbouwsector. ​ Via Astanor Ventures kwam Colruyt Group in contact met Monarch Tractor, een Amerikaans technologiebedrijf dat 's werelds eerste 100% elektrische, bestuurder-optionele, slimme tractor ontwikkelde die nu commercieel beschikbaar is op de markt. Kim Vancauwenberge: "We willen waarde toevoegen door landbouwers waarmee we samenwerken, te faciliteren in de zoektocht naar innovatieve duurzame oplossingen. We zien het als onze plicht om, naast andere initiatieven, de mogelijkheid van elektrificatie van landbouwvoertuigen zoals deze Monarch MK-V tractor te onderzoeken als mogelijke manier om de huidige uitdagingen in de landbouw aan te pakken. Want uiteindelijk hebben deze uitdagingen gevolgen voor iedereen in de keten", zegt Kim Vancauwenberghe.

Duurzame autonome activiteiten om het leven van de landbouwer te vergemakkelijken
Het gebruik van een Monarch MK-V-tractor in plaats van een dieseltractor staat gelijk aan de emissiereductie van 14 personenauto's op de weg, waardoor de landbouwsector koolstofarmer kan worden. De Monarch MK-V kan verschillende autonome bewerkingen uitvoeren en sluit op die manier aan bij de bestaande landbouwwerktuigen en getrainde arbeidskrachten.

Deze autonome manier van werken zorgt ervoor dat één enkele tractorbestuurder meteen een vlootmanager kan worden, die op afstand toezicht houdt op verschillende tractor activiteiten, wat de operationele kosten zal verlagen. Bovendien biedt het "Wingspan Ag Intelligence-platform (WingspanAI)" van Monarch gegevensverzameling, houdt het videomateriaal bij en doet het aan emissiereductie-tracering, waardoor landbouwers minder extra werk hebben aan rapportages rond chemicaliëngebruik en emissiereductie op boerderijen. Zo kunnen Europese landbouwers eenvoudiger voldoen aan de regelgeving voor chemische en emissiereducties - zonder de extra financiële lasten. Monarch's combinatie van schone energie en kostenefficiënte landbouwtechnologie is een belangrijke stap naar een duurzame landbouwtoekomst voor de landbouwer, de consument en het voedselecosysteem. Bij de Monarch MK-V staat minder uitstoot niet gelijk aan minder prestaties: de tractor is een zeer krachtig voertuig zonder uitstoot, met een acculooptijd van maximaal 14 uur, die varieert afhankelijk van het landbouwbedrijf, de werkzaamheden en toepassingen. De Monarch MK-V stelt een nieuwe norm op vlak van veiligheid: hij stopt met rijden als hij binnen 2 meter een persoon detecteert en schakelt automatisch de aandrijving uit als hij iemand binnen een halve meter van de tractor opmerkt.

Praveen Penmetsa, CEO en medeoprichter van Monarch Tractor geeft aan: "We zijn verheugd om samen te werken met Colruyt Group en de Monarch MK-V-tractor te presenteren in België, een land dat zich inzet voor investeringen in, en ondersteuning van duurzame landbouwtechnologieën. Wij geloven dat deze test in België niet alleen de doeltreffendheid van de Monarch MK-V-tractor zal aantonen, maar ook zal bewijzen dat duurzaamheid van de planeet en winstgevendheid voor de landbouwer hand in hand kunnen gaan". Na de twee weken durende test in samenwerking met Colruyt Group en Wolfcarius, zal de Monarch de komende maanden verder op Europese tournee gaan.

Toekomstgerichte oplossingen testen samen met landbouwpartners
De autonome, elektrische tractor kan het essentiële werk in wijngaarden, boomgaarden, zuivelbedrijven en andere landbouwsectoren aan. Vanaf vandaag maait de Monarch MK-V de komende week onder andere het gras tussen de appelbomen bij Wolfcarius. Stephan Wolfcarius van Wolfcarius voegt hieraan toe: "We zijn erg benieuwd naar wat deze tractor kan doen op het gebied van het scannen van het land, gegevens opslaan voor de observatie van ziektepatronen, insecten en groeiniveau van planten. Wat autonoom rijden betreft, kijken we ernaar uit om te ontdekken wat het kan en hoe veilig het allemaal is. Deze machine zou een waardevolle hulp kunnen zijn bij werkzaamheden zoals sproeien, maaien en mechanische onkruidbestrijding, waarbij de snelheden soms erg laag zijn en veel arbeidstijd kosten. Elektrificatie is ook iets waar we aan moeten werken om de CO2-uitstoot op onze site te minimaliseren: autonomie van de tractor en oplaadtijd zijn erg belangrijk voor ons".

Experimenteren met innovatieve technieken op eigen landbouwgrond
Naast het inspireren van, en nieuwe technologieën toegankelijk maken voor partners, wil Colruyt Group ook op de eigen landbouwgrond investeren in duurzame (zero-emissie) innovatieve technieken. Vanaf 21 mei zal de Monarch MK-V tractor als test gedurende één week het gras maaien tussen de smalle gangen van de wijnranken op de helling van de wijngaard van Colruyt Group in Frasnes-lez-Anvaing. "We zullen de Monarch MK-V tractor ook zelf uitgebreid testen op onze eigen landbouwgronden. Ons land is wettelijk nog niet helemaal klaar voor de optimale inzet van dergelijke voertuigen. Zelf gaan we met de resultaten van de testen aan de slag om te kijken of de tractor een financieel interessante investering is voor de 9ha wijngaard die we hebben, maar zeker ook welke andere mogelijkheden - zoals de kracht van de verzamelde data van de camera's op de tractor - en samenwerkingsvormen mogelijk zijn. We willen deze innovatie alle kansen geven", besluit Kim Vancauwenberghe.

Bron: Colruyt

Publicatiedatum: